INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Tips Pemakanan Sihat | Buah-Buahan

Posted by Helmi Suhaimi On Friday, January 15, 2010
"An Apple a Day Keeps Doctor Away".

Hari ini saya akan perkatakan tentang epal. Apa yang saya ingin perbincangkan hari ini adalah bukan sekadar kepada sebiji epal semata-mata. Salah satu elemen motivasi agar kita sentiasa maju ke hadapan adalah sentiasa mempunyai tubuh badan serta fizikal yang sihat. Ya atau tidak?

Apa yang saya maksudkan di sini adalah fizikal yang sihat akan memberikan impak yang positif kepada perkara-perkara lain yang cenderungnya kepada motivasi sendiri. Sebagai contoh fikiran akan sentiasa fikir ke arah positif, sentiasa melakukan sesuatu perkara dengan segera, produktif dan bermacam-macam lagi.

Fizikal Sihat, Motivasi Hebat

Badan sihat, otak cerdas. Inilah yang selalu kita dengar. Apa pendapat anda? Benar. Ini kerana mengikut kajian, fizikal memainkan peranan yang paling penting untuk mengatur dan mendapatkan otak yang cerdas dan segar setiap masa. Jika fizikal lemah otak akan menjadi perlahan mahupun semakin lemah. Pemikiran positif tidak mampu direalisasikan dengan baik.

Tips Pemakanan Sihat
 1. Makan semasa lapar, berhenti sebelum kenyang
 2. Makan buah-buahan atau makanan manis sebelum makan berat
 3. Minum air sebelum makan
Apakah cara yang betul untuk memakan buah-buahan? Salah satu caranya adalah jangan makan buah-buahan selepas makan berat. Buah perlu di makan semasa perut kosong. Jika anda makan dengan cara yang betul seperti yang telah diberitahu, ia akan membantu dan memainkan peranan penting dalam pengurusan sistem dalam badan. Ia akan memberikan tenaga yang hebar untuk mengurangkan berat badan dan tenaga melakukan aktiviti harian yang lain.

Apabila anda mahu minum jus buah-buahan, minumlah jus buah-buahan segar. Kekalkan nutrien dan vitamin yang ada pada buah-buahan dengan cara yang betul. Memakan buah-buahan secara segar adalah lebih baik daripada dijadikan jus. Jika ingin dijadikan jus, minum secara perlahan-lahan kerana ia lebih elok dicampur dengan air liur sebelum menelannya. Lakukan tiga hari berturut-turut untuk membersihkan anggota badan juga organ dalaman secara total.

Lihatlah betapa pentingnya buah-buahan sebagai makanan. Pelbagai penyakit seperti rambut gugur, rasa tertekan, sendawa yang kuat akan dapat dihindari jika cara sebenar pemakanan sihat dapat diadaptasikan. Yakinlah yang mana hari-hari anda akan sentiasa berpositif dan segala kerja dapat dilakukan dengan baik sekali. Rahsia pemakanan sihat menjamin rahsia kecantikan, badan yang sihat, bertenaga, bergembira dan berat badan normal.

Buah-buahan Segar Terbaik

Saya ingin kongsikan beberapa contoh buah-buahan yang elok untuk dijadikan panduan pemakanan yang sihat.
KIWI: Kecil tetapi berkuasa. Sumber yang terbaik seperti potassium, magnesium, vitamin E dan juga serat. Vitamin C yang terkandung juga dua kali daripada oren.

� EPAL: Walaupun sebiji epal mempunyai Vitamin C yang rendah, ia mengandungi antioksida dan juga flavonoids yang mana meningkatkan aktiviti Vitamin C sendiri. Dengan itu ia akan membantu merendahkan risiko menghidapi kanser dan juga strok.

�STRAWBERI: Sebiji buat yang melindungi. Ia mempunyai jumlah antioksida yang paling tinggi berbanding dengan buah-buahan lain. Ia membantu melindungi tubuh badan dari punca kanser, perjalanan darah yang lancar

�OREN: Ubat yang paling manis sekali. Jika mengambil 2-4 oren sehari, ia membantu menghindarkan demam, merendahkan kolestrol, menghindarkan dan juga menyelesaikan kerosakan paru-paru serta risiko kanser.

�TEMBIKAI: Pelega kehausan yang amat hebat! Mengandungi 92% air, ia juga mempunyai dos glutathion yang sangat besar yang membantu meningkatkan sistem imun. Sumber ia juga adalah lycopene-salah satu pelawan kanser oksidan. Nutrien lain yang ada dalamnya adalah Vitamin C dan Potassium.

�JAMBU BATU & BETIK: Kandungan Vitamin C yang tinggi. Jelas bahawa ia adalah juara Vitamin C yang tinggi. Jambu juga kaya dengan serat. Betik kaya dengan Karotin; yang mana baik untuk mata anda.

Info Tambahan

Minum air sejuk atau ais selepas akan mengundang kanser! Adakah anda percaya? kepada sesiapa yang gemar minum air sejuk, artikel ini sesuai untuk anda. Memang sedap jika dapat minum air sejuk. Walaubagaimanapun, air sejuk akan bersatu dengan makanan berminyak yang anda baru ambil.

Kadar pencernaan akan menjadi perlahan. Sekali perkara 'berbahaya' ini bertindak dengan asid, ia akan melemahkan dan diserap lemak lebih cepat daripada khasiat makanan. Ia akan menutup garisan pencernaan dan seliputi kawasan organ dalaman. Sampai masanya, ia akan bertukar menjadi kegemukan dan seterusnya menuju ke kanser. Langkah seeloknya adalah meminum sup panas atau air suam selepas makan.0 Response to "Tips Pemakanan Sihat | Buah-Buahan"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini