INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Menuju Puncak Kejayaan

Posted by Helmi Suhaimi On Saturday, January 09, 2010
Menggapai impian bukannya mudah jika tiada usaha sentiasa di sisi. Usaha perlu didampingi bukan dilepasi.

Sudahkah anda dapat apa yang anda inginkan? Jika sudah, teruskan berusaha untuk mencapai perkara lain yang anda impikan. Bukankah setiap masa kita pasti akan ada impian yang baru. Jika belum tertunai, juga teruskan berusaha. Jangan sesekali berputus asa atas kegagalan yang terjadi. Gagal bukan bermakna gagal untuk selama-lamanya.

Apabila kita memperkatakan menuju puncak, puncak yang mana kita ingin tuju. Jika dahulu Malaysia telah mencipta rekod mendaki gunung Everest. Satu pencapaian yang perlu dibanggakan oleh semua. Kita cuba perhatikan semula kisahnya dari impian dicipta, persiapan sebelum, semasa dan juga selepas pendakian.

Impian Malaysia

Tahun 1996 merupakan lakaran sejarah buat Malaysia kerana impian untuk menakluk Everest buat pertama kali telah tercapai. Kumpulan pendaki terlatih telah melakukan persiapan yang jitu untuk menempuh halangan di Everest. Ketinggian 8848 meter dari aras laut juga merupakan gunung tertinggi di dunia. Terletak di Himalaya, Tibet puncak Everest pasti akan ditawan untuk membuktikan Malaysia Boleh. Walaupun hanya seorang sahaja yang dikatakan berjaya ke puncak itu sudah memadai untuk membuktikan kesungguhan Malaysia.

Mengikut sejarah, orang pertama yang berjaya mendaki hingga ke puncak Everest adalah pada tahun 1953. Maksudnya di sini impian Malaysia untuk sama-sama tercatat dalam sejarah pendakian Everest telah berjaya dilakukan. Tahun 2007 ekspedisi Merdeka de Everest dijalankan sekali lagi untuk membuktikan Malaysia mampu dengan cogankata yang sama juga iaitu Malaysia Boleh. Enam pendaki telah berjaya menawan Everest.

"Kejayaan ini sudah tentu akan terus mencetus semangat kepada generasi muda yang lain untuk terus mengorak langkah bagi berbuat sesuatu bagi melakar sejarah mengharumkan nama negara masa depan"
Ketua Pengarah Penyiaran Datuk Abdul Rahman Hamid


Pedoman Kejayaan

Melalui kata-kata di atas, kita boleh katakan yang mana semangat kental dan terus mencorak langkah kejayaan perlu diletakkan sebagai asas permulaan detik kejayaan itu sendiri. Semua orang pasti ingin berjaya. Adakah anda ingin berjaya? Namun, saya ingin tanya kepada anda. Apakah yang dimaksudkan dengan kejayaan? Cuba fikir-fikirkan. Gunakan matlamat SMART.

Saya sering bertanya kepada semua para peserta program motivasi saya. Apakah yang anda inginkan pada masa hadapan? Jawapannya sama sahaja. "Saya mahu berjaya". Tetapi bila saya bertanya semula, "Berjaya yang bagaimana ya? Cuba jelaskan". Ada yang terpinga-pinga, tergaru-garu walaupun kepala tidak gatal dan sebagainya. Ada juga yang menjawab "Tak tahulah berjaya macam mana". Jika anda sebegini anda menghadapi satu masalah iaitu masalah tidak tahu diri sendiri.

Dorongan dan semangat motivasi perlu ada untuk bersama-sama mencipta kejayaan sebenar. Mulakan langkah dengan mempersiapkan diri bermula dari sekarang. Usah menangguh lagi! Masa tidak pernah menunggu kita. Teruskan berusaha dan aturkan strategi berkesan.

Hidup ini perlu di kelilingi oleh sahabat yang sentiasa memberikan dorongan untuk kita terus berjaya. Sahabat memainkan peranan secara tidak langsung dalam menentukan hala tuju sebenar kita dalam hidup. Jadi, mulai dari sekarang carilah sahabat yang mampu memberikan dorongan positif.

Mesti ada rasa enggan mengalah. Teruskan perjuangan!

Bersama-sama kita menuju puncak kejayaan untuk hari ini dan merentas masa hadapan cemerlang.

Jika dahulu kita idam-idamkan puncak kini kita telah tiba di angkasa. Ke mana pula arah tuju kita?

0 Response to "Menuju Puncak Kejayaan"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini