INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Petua Menangani Stres

Posted by Helmi Suhaimi On Monday, January 18, 2010
Stres hanya akan membuatkan segala kerja yang ingin dilakukan 'tidak menjadi'. Benar. Kaji punca dan sebab berlakunya stress. Tanya diri sendiri, "Kenapa aku stress ya?". berkemungkinan dari persekitaran negatif yang kita lalui.

Mengikut kajian, stres adalah sejenis penyakit yang perlu dicegah. Cegahlah ia sebelum parah dan menular dalam setiap aktiviti sehari-harian kita. Stres menjadikan tingkahlaku kita tidak stabil.

'Mencegah lebih baik dari mengubati'.


Stress akan mengurangkan efisien, efektif dan produktif dalam segala hal yang dilakukan sebagai contoh kerja, perhubungan malah kehidupan sendiri. Hati menjadi gundah gulana. Dengan itu analisalah diri kita serta senaraikan sebab-sebab yang memungkinkan berlakunya stres pada diri kita.

Tiada ubat khusus dalam menangani stres. Ia terletak kepada diri kita bagaimana mengawal diri ke arah positif dengan berkesan. Disebabkan itulah digalakkan pencegahan daripada awal. Janganlah kerana perkara yang remeh temeh menjadikan kita tidak mampu mengawal diri. Bersabarlah dan belajar menenangkan serta memujuk diri. Tarik nafas sedalam-dalamnya dan renung ke dalam diri.

Ion Positif dan Ion Negatif

Sebenarnya stress adalah berteraskan kepada ion-ion negatif yang wujud dalam diri sendiri. Ion-ion negatif perlu disekatakan kerana jika tidak ia akan tertumpu kepada satu ion sahaja dari dalam.

Antara langkah untuk menangani stres atau mengstabilkan ion negatif adalah dengan pergi ke tempat-tempat yang indah. Maksudnya di sini adalah tempat yang natural cantik pemandangan. Di tempat yang indah-indah mempunyai ion-ion positif yang diperlukan untuk diri. Ion positif dan ion negatif akan beredaran dalam fizikal kita.

Manifestasi Diri

Bercakap kepada diri dengan kata-kata positif dan membina seperti "Aku mampu melakukannya", "Aku adalah orang yang produktif", "Aku adalah seorang yang hebat" dan lain-lain lagi. Mulai dari sekarang motivasikan diri anda dengan motivasi sebenar.


Jadikan setiap hari-hari yang anda lalui dengan rasa gembira. Sentiasalah tersenyum kerana ia akan menghindarkan rasa tertekan. Ketawa juga akan menghasilkan manifestasi diri ke arah positif, membangunkan diri dan memotivasikan diri. Namun, ketawalah sekadarnya ya. Senyuman dan ketawa adalah penyeri muka. Ia adalah senaman muka yang terbaik.

Hindarkan rasa stres ya! Jangan sampai stres memerangkap diri kita. Mulakan dengan diri anda, buka minda, buka fikiran.

FOKUS & KOMITED!

0 Response to "Petua Menangani Stres"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini