INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Tips Kekeluargaan | Pendidikan Awal Kanak-Kanak

Posted by Helmi Suhaimi On Friday, January 29, 2010
Every Child is born as Genius

Kepentingan & Bila Bermula?

Pendidikan awal kanak-kanak adalah penting kerana mereka perlu diberikan pendedahan baik sahaja selepas dilahirkan ke dunia. Ada pakar yang mengatakan pendidikan kanak-kanak sebenarnya bermula seawal mereka masih dalam kandungan. Ia adalah selari dengan pendapat Islam sendiri berkaitan perkara seumpama itu.

Mengikut kajian, bayi di dalam kandungan sudah boleh menerima input ilmu sebelum kelahiran lagi. Otak mereka berkembang dan mampi mendengar berdasarkan apa yang ibu mereka mendengar. Digalakkan ibu bapa berikan didikan dengan sebaik-baiknya bermula saat dalam kandungan lagi. Disebabkan itu kita disarankan membaca dan juga mempedengarkan bacaan ayat-ayat suci AlQuran ketika si ibu sedang mengandung.

Pandangan Pakar-Pakar Sedunia


Apa pandangan pakar berkenaan pendidikan awal kanak-kanak? Di sini saya sertakan beberapa pendapat dan kata-kata dari tokoh-tokoh berkaitan pendidikan awal kanak-kanak;
Shinichi Suzuki
Talent is no accidental of birth, it is nurtured by love

Susan Ludington
An infant is molded by his environment and experience

Masary Ibuka
Kindergarten is roo late. Parents make the best teachers. Your role as parent is very important during your children early informative years

Glenn Doman
The magic is in the child
When you improve one function of brain, you improve all functions of the brain to some degree

Maria Montessori
Every child has a spontaneous urge to learn
All child process absorbent mind
To bring out the potential of every child, we need to provide a very much riches environment


Buka Minda, Buka Fikiran
Merentas Masa Hadapan


0 Response to "Tips Kekeluargaan | Pendidikan Awal Kanak-Kanak"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini