INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Siri Pelajar Cemerlang | BEST STUDENT

Posted by Helmi Suhaimi On Saturday, December 11, 2010


Mengapa pula perlu menjadi Best Student?

Ia adalah penting kerana untuk memperlihatkan serta mempamerkan kesungguhan dan komited kita (pelajar) untuk sentiasa melakukan sesuatu untuk menuju ke arah kejayaan. Apa sahaja yang dilakukan akan dilakukan dengan baik sekali. Tidak ada perkataan dalam kamus hidup seorang pelajar membuat sesuatu dengan ala kadar sahaja.

Ramai pelajar menganggap best student merupakan sekadar anugerah yang diterima oleh sesetengah orang sahaja. Pemikiran ini perlu didefinisikan semula. Ia perlu menjadi matlamat utama kita dalam hidup. Best Student bukan bermaksud untuk mendapat anugerah semata-mata. Dijelaskan bahawa best student perlu sentiasa ada dalam diri pelajar pada bila-bila masa untuk digunakan hari ini dan sampai bila-bila.

Pelajar perlu sentiasa didedahkan kepada definisi kejayaan sama ada di dalam kelas mahupun di luar kelas. Sebagaimana yang kita telah ketahui, pelajar hari ini merupakan generasi masa hadapan yang perlu dibentuk untuk menjadi insan yang cemerlang. Benarlah kata pepatah, 'Melentur buluh biarlah dari rebungnya.' 

Oleh itu rebung perlu dipecahkan.


12 Tip menjadi BEST STUDENT
 1. Membuat persediaan lengkap
 2. Menulis nota pendek
 3. Sentiasa membawa buku nota
 4. Menguruskan masa dengan sebaik-baiknya
 5. Menghormati serta membantu guru dan sahabat
 6. Tahu cara belajar sebenar
 7. Fokus dalam membuat sesuatu perkara
 8. Berpakaian kemas 
 9. Terlibat dalam aktiviti kokurikulum- Pamerkan bakat
 10. Sering bertanya soalan jika tidak faham
 11. Keluarkan idea-idea kreatif dan inovatif
 12. PrihatinMasa hadapan yang cemerlang bergantung kepada hari ini. Tiada kejayaan tanpa melalui kegagalan. Itu lumrah kehidupan. Untuk berjaya pasti kita akan melalui kegagalan tidak sedikit tidak banyak.

0 Response to "Siri Pelajar Cemerlang | BEST STUDENT"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini