INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Eksplorasi Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On Friday, November 06, 2009
Anak-anak perlu tahu bakat yang mereka ada demi merentas masa hadapan cemerlang


Discover and explore the special TALENT within you! With that you'll know what you are capable to do for future success.

BAKAT yang disemai membuahkan hasil yang tumbuh merendang dengan kejayaan berterusan. Bakat adalah sesuatu yang perlu diambil berat demi kita dapat melakukan sesuatu secara berkesan, produktif serta effisien.

Setiap orang pasti ingin menetapkan matlamat bagaimana untuk merentas masa hadapan. Menetapkan halatuju untuk terus berjaya dalam merentas masa hadapan yang lebih berwarna warni merupakan tindakan bijak. Perancangan perlu jitu berdasarkan bakat yang ada pada diri. Semailah bakat sehingga bercambah tumbuh merendang.

Adakah anda tahu APA BAKAT ANDA? Setiap daripada kita pasti mempunyai BAKAT. Inisiatif untuk kita mengenali dan mengetahui BAKAT yang ada pada diri perlu dilakukan demi menjamin kejayaan yang sebenar-benarnya di atas landasan yang betul.


Pelbagai jenis bakat pasti ada pada diri kita. Sama ada sedar atau tidak sahaja. Inilah yang dikatakan perlu dieksplorasi. Ada seseorang bertanya; Saya meminati memasak dan yakin memasak adalah salah satu bakat dalam dirinya. Namun, saya tidak mahu membuka restoran. Jawapannya mudah sahaja. Memasak juga adalah satu bakat. Mungkin jika tiada minat untuk berniaga atau membuka restoran, boleh juga menggembirakan insan sekeliling sebagai contoh ibu bapa, sahabat dan lain-lain dengan masakan anda.

Banyak lagi bakat-bakat yang ada. Kepimpinan, bersukan, penulisan dan lain-lain lagi adalah merupakan bakat. Benar atau tidak, bakat menjadi teka-teki kepada diri sendiri. Saya ingin bertanya, Apakah bakat anda? Cuba tanya diri kita sendiri apakah jawapannya.

Banyak lagi bakat dalam diri yang perlu kita lakukan eksplorasi melalui pembelajaran dan penyelidikan dan juga latihan. Sama ada kita tahu (sedar) atau tidak sebenarnya ada bakat yang ada pada diri kita yang kita lakukan sehari-harian.

Dan juga pasti ada bakat dalam diri kita untuk dijadikan landasan kejayaan yang sebenar.

Selamilahlah dan lakukanlah eksplorasi. Ketahuilah bakat anda!

1 Response to "Eksplorasi Bakat"

 1. Assalamualaikum. Bakat memang Allah Subhanahu Wataala anugerahkan kepada semua manusia. Tinggal lagi bagaimana manusia perlu mengenali dan menghargai setiap potensi yang ada dalam diri mereka.

   

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini