INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Menggapai Bintang!

Posted by Helmi Suhaimi On Monday, November 30, 2009
"Aduh, susahnya nak ambil bintang. Tingginya, tak tercapai.."

BINTANG: Kerlipannya amat indah sekali. Adakah anda bersetuju dengan saya? Berbagai ungkapan diberikan kepada bintang-bintang. Malah seseorang yang hebat dan popular diberi jolokan superstar. Jika dulu semasa rancangan 'sinaran' juga sering pengacara bertanyakan kepada juri 'Berapakah bintang yang diberikan kepada peserta?'. Ingat lagi? Lagi banyak bintang diberikan lagi hebatlah persembahan yang telah ditunjukkan. (ketika itu tiada lagi sistem sms seperti sekarang)

Kita berbalik kepada masa lepas kita. Semasa kita sentiasa mengharapkan bintang. Bilakah masa yang anda rasakan? Cuba imbas kembali. Ya, benar. Ianya semasa kita di alam kanak-kanak. Inilah masa yang paling indah sekali. Sering tertunggu-tunggu berapa bintang yang cikgu berikan atas hasil usaha kerja rumah yang kita siapkan. 'Awak dapat berapa bintang? Saya dapat lima bintang.' Dibeza-bezakan pula dengan sahabat sekelas. Bintang pemberian guru menaikkan semangat untuk terus maju ke hadapan.

Spesifikasi Bintang

Bintang dalam erti kata lain adalah digambarkan kepada sesuatu yang amat indah. Cahaya malam ditemani bulan dan bintang amat menyenangkan dan mententeramkan jiwa. Bahkan jika dahulu bintang menjadi elemen yang amat penting kepada mereka yang berkelana terutama nakhoda kapal. Bintang menjadi panduan arah ke mana destinasi mereka seterusnya yang perlu dituju. Ini membuktikan bintang bukan sahaja indah di mata namun amat berguna sekali. Anda setuju?

Pembentukan dan penciptaan bintang juga amat menakjubkan. Anda tahu bagaimana bintang terjadi? Mengikut kajian, bintang terhasil setelah berjuta-juta tahun ia berada di angkasa. Ia bermula dengan tiada kerlipan dan cahaya indah langsung. Dapat anda bayangkan? Ianya bagaikan pudar dan kelam. Namun, masa tidak mengira hasil kini. Apabila ia bersinar, berkerlipan, berkilau ia memberikan manfaat. Walaupun jauh berjuta-juta batu ia tetap memberikan yang terbaik untuk keseluruhan alam.

Pengajaran Bintang

Kita cuba ambilkan pengajaran dan tujuan penghasilan bintang itu. Kita selitkan dengan kejayaan dan juga impian mendalam. Setiap orang meninginkan kepada kejayaan. Anda semua setuju? Tiada siapa yang mahukan kegagalan. Kejayaan membuktikan hidupnya bersinar-sinar dengan kecerahan. Untuk mendapat kejayaan mulakanlah dengan impian. Sebelum saya teruskan, saya ingin bertanya. Apakah impian anda? Nyatakan dengan semangat. Dengan itu membuktikan anda benar-benar mahukannya. Nyatakan juga dengan jelas ya. Jawapannya bukan sekadar 'Saya ingin berjaya dalam hidup'. Ia perlu lebih komprehensif dan detail. Bagaimana yang anda maksudkan dengan berjaya. Itu yang saya mahukan.

Impian yang dinyatakan dengan tegas, semangat, jelas membuktikan kejayaan akan benar-benar berlu. Percayalah, ia akan dapat direalisasikan. Sebagai contoh jika anda mahukan 10A+ (sistem baru mulai tahun 2009) dalam SPM maka luahkan dan tuliskan. Realisasikan impian juga dengan usaha berterusan dan smart. Jelas sekali jika sekadar berimpian tanpa berusaha ia akan di bawa terbang oleh angin yang kuat sekali.

Impian Menjadi Kenyataan

Dikongsikan di sini kisah Dr Sheikh Muszaphar Shukor Al-Masri. Siapa yang kenal beliau? Saya yakin akan semua kenal akan nama ini (walaupun tidak pernah bersua). Sinonim sebgai Angkasawan Negara. Sebagai angkasawan pertama di hantar oleh Malaysia menjelajah angkasa, beliau mempunyai cerita tersendiri. Seawal umut 10 tahun lagi. Wow! Hebatnya. Nampaknya impian menggapai bintang telah dicapai. Dikisahkan ketika itu beliau melihat gambar di sebuah buku. Jelas, impiannya telah menjadi kenyataan untuk menggapai bintang.

Banyak lagi kisah-kisah insan yang menetapkan impian seawal usia mahupun di tengah-tengah usia untuk mencipta kejayaan. Susah payah, penat jerih terpaksa dilalui demi kejayaan. Tidak disangkal lagi jika menyebut nama Prof. Dr Sidek Baba, Prof. Ungku Aziz, Syed Mokhtar Al-Bukhary, Azizi Ali, Dr Irfan Khairi dan banyak lagi*. Cubalah kita contohi mereka dan cipta kejayaan tersendiri.

Sekarang setelah kita tanya diri kita, tanyakan pula pada anak-anak kita, adik beradik, sahabat-sahabat mahupun pelajar-pelajar apakah impian mereka? Lihat pada jawapan mereka:____________________________(Isikan tempat kosong). Apakah agaknya impian mereka ya?

Let us reach for the star above!
*Nanti saya ceritakan tentang mereka.
Selepas ini...Imaginasi Cemerlang (sequel kepada menggapai bintang..._)

0 Response to "Menggapai Bintang!"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini