INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Halatuju Masa Hadapan

Posted by Helmi Suhaimi On Monday, November 30, 2009
Oasis kecemerlangan diri perlu hadir daripada manifestasi keazaman yang kuat serta berusaha mahukan sesuatu yang cemerlang. Teknik kejayaan menjadi landasan keteguhan serta amalan secara berterusan. Betul atau tidak?

Apa jua ilmu yang ada gunakanlah dengan sebaik-baiknya. Malah, fikiran yang sedia ada perlu diserlahkan melalui merentas masa hadapan serta berfikir dan berjiwa besar.

To accomplish everything you have DREAMS on, you need to keep on MOVING FORWARD

Mengenai masa hadapan, ia adalah sesuatu yang amat misteri. Tetapi adakah sesuatu yang dapat kita buat untuk menetapkan halatuju masa hadapan?

Pastilah ada. Anda setuju dengan saya? Selalu saya katakan kita semua ini menginginkan kepada kejayaan bukan kegagalan. Memang itulah lumrah sebenar manusia. Fitrah kita untuk membuktikan kejayaan melalui usaha yang patut dilakukan. Menifestasi bertindak! Itulah arah tujuan untuk mencapai kejayaan cemerlang, gemilang dan terbilang.

Persoalannya di sini, apakah halatuju masa hadapan anda?(lain masa saya akan mengajak anda merentas masa hadapan mula, sesuai dengan USP* saya).

Saya ingin mengajak anda semua menetapkan halatuju masa hadapan. Katakan dengan jelas, semangat dan bertenaga. Masa hadapan seumpama kompas kehidupan bagi menuju arah yang dimahukan. Tidak kiralah ke arah utara, barat, timur atau selatan. Yang penting arah kejayaan. Kejayaan ada di mana-mana sahaja. Yakin dan percayalah anda mampu melakukannya.

Halatuju dikirakan sebagai tujuan dan matlamat masa hadapan. Apakah tujuan kita untuk membina kecemerlangan? Satu lagi soalan adalah bagaimana untuk menetapkan langkah-langkah masa hadapan yang menyinar seperti bintang berkelip-kelipan di angkasaraya. Sebelum melangkah lebih jauh, apakah bagi anda masa hadapan anda?(Banyak kali juga saya bertanya-tanya ke arah ini ya. Sengaja sebenarnya. Untuk menambahkan keyakinan kita tentang masa hadapan cemerlang)

Awal tulisan, saya ada mengatakan masa hadapan adalah amat misteri. Benar atau tidak ya? Bagaimana pendapat anda? Ia menjadi misteri yang boleh diubah kepada realiti bukan sekadar fantasi. Kita boleh menentukan apa yang akan jadi pada masa akan datang dengan menetapkan matlamat melalui perancangan berkesan iaitu efisien dan efektif. Ilmu perlu sejajar dengan perancangan akan datang. Jangan sekadar angan-angan dengan khayalan yang tidak terurus.

Gunakan bakat semulajadi mahupun bakat kompetatif, bakat strategik atau bakat mapan dengan sebaik-baiknya. Bakat jika dibangunkan akan membina diri ke arah kejayaan gemilang. Bakat boleh dibangunkan dan dikenalpasti. Percayalah yang mana jika bakat menjadi elemen kejayaan, masa hadapan akan lebih cerah dan cemerlang.

Kita yang tentukan masa hadapan kita, bukan terletak kepada 'nasib' dan 'takdir' semata-mata. Halatuju masa hadapan boleh dicorak dan memberi kelebihan untuk merentas dengan efektif. Marilah kita tentukan sama-sama halatuju berkesan sebagaimana insan yang telah berjaya seperti Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary, Tan Sri Azman Hashim, Dato Dr Muhammad Fadzilah Kamsah dan ramai lagi.

Ayuh, Menetapkan halatuju untuk merentas masa hadapan!


*Unique Selliong Proposition
Masa akan datang saya akan bentangkan kisah Mat Jenin..

1 Response to "Halatuju Masa Hadapan"

 1. Hala tuju masa depan. Kita tidak menyebutnya hala tuju masa silam. Menggambarkan hidup mesti memandang ke hadapan. Masa depan perlu dicorakkan mengikut potensi dan bakat yang dianugerahkan oleh Allah SWt. Barulah boleh berjaya.

   

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini