INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

ISU: Obesiti di Kalangan Pelajar Sekolah

Posted by Helmi Suhaimi On Saturday, August 13, 2011
Baru-baru ini  ramai yang memperkatakan berkenaan dengan isu obesiti di kalangan pelajar sekolah. Berdasarkan kenyataan media punca utama obesiti adalah makanan yang berlebihan lemak seperti makanan segera (KFC, MacDonald, Pizza, dll), malah makanan yang dijual di kantin sekolah seperti nasi lemak  juga dikatakan antara puncanya. 

Saya tidak nafikan antara punca obesiti adalah makanan namun punca utama pada saya adalah cara hidup. Maksud saya adalah cara hidup pelajar-pelajar hari ini terlalu mudah dan boleh dikatakan 'membosankan'. Perbezaan yang ketara adalah hari ini dan hari semalam. Cuba kita kenangkan kembali cara hidup pelajar-pelajar (kanak-kanak) abad lepas; kehidupan yang penuh dengan keseronokan sebenar.
Hari ini kemudahan teknologi contohnya PS3, internet, astro, menyebabkan kanak-kanak lebih selesa berada di rumah. Segala permainan dan hiburan seakan-akan menjadikan anak-anak statik di satu tempat sahaja. Tiada pergerakan aktif dilakukan.

Jika dahulu kita perhatikan tiada masalah oboseti diperkatakan dikalangan kanak-kanak. Semuanya ketika itu sibuk bermain permainan yang bukan sahaja memerlukan pergerakan fizikal yang aktif malah bercampur gaul dengan rakan-rakan, berfikir mencambah minda (kreatif) dan bergerak aktif. Aktiviti itu dilakukan sebaik sahaja selesai waktu persekolahan (malah ketika waktu sekolah pun ada). Contoh permainan adalah guli, baling selipar, tembak-tembak (senapang dibuat sendiri), pondok-pondok, gasing, ceper, getah, cop tiang, batu seremban dan banyak lagi. 

Mungkin perlu dikembalikan kegemilangan permainan-permainan tradisi yang semakin lama semakin dilupakan ini. Dengan ini juga sedikit sebanyak akan mengubah cara kehidupan kepada kehidupan yang lebih aktif dan cergas. Malah mereka pasti akan menjadi lebih kreatif dan inovatif serta mempunyai kemahiran berkawan (antara kemahiran paling penting). Zaman kanak-kanak perlu diraikan dengan sebaik-baiknya. Mungkin juga ini cara yang paling baik untuk menyelesaikan masalah obesiti. Catuan makanan berlemak tidak menyelesaikan masalah.


0 Response to "ISU: Obesiti di Kalangan Pelajar Sekolah"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini