INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Membina Generasi Ulul Albab

Posted by Helmi Suhaimi On Wednesday, December 08, 2010

Masyarakat yang maju adalah melihat kepada bagaimana pembentukan generasi pelapis atau lebih didahului sebagai generasi hari ini. Generasi masa hadapan merupakan aset yang teramat penting dalam sesuatu masyarakat. Pembangunan individu ke arah kecemerlangan di dunia perlu diikuti dengan kecemerlangan di akhirat. Ia melengkapkan fasa kecemerlangan sebenar yang menyeluruh.

Hari ini kita melihat pelbagai kemajuan telah dikecapi oleh negara sebagai pencapaian yang diberikan kepada pembangunan rakyat. Kesinambungan kecemerlangan ini perlu diteruskan oleh generasi baru hari ini. Untuk kita merencana serta mencorak masa hadapan yang lebih cemerlang ia sesungguhnya perlu bermula dengan generasi hari ini.

Satu usaha pembangunan generasi yang bersifat holistik dari segi spiritual, fizikal, intelektual, emosi dan juga sosial perlu dilakukan mulai hari ini agar generasi masa hadapan lebih memangkin kejayaan sebenar. Acuan masa hadapan perlu dibentuk hari ini juga. Benarlah kata pepatah, ‘Melentur buluh biarlah dari rebungnya..’

Abdullah Nasih Ulwan seorang pemikir Islam terkenal dalam bukunya Pendidikan Anak-Anak Dalam Islam (1988) menyebut bahawa cara-cara berkesan untuk mendidik anak-anak ialah: (i) dengan memberikan contoh teladan; (ii) dengan membiasakan si anak mengamalkan perkara baik; (iii) dengan menasihati dan membimbing; (iv) dengan memerhati dan mengawasi; dan, (v) dengan mendenda dan menghukum.

Atas inisiatif ini, Talent Development Consulting selaku firma perunding yang memfokuskan kepada pembangunan bakat, kreativiti dan inovasi, penjenamaan, dan keusahawanan sosial mencadangkan untuk dianjurkan program Generasi Ulul Albab. Program ini akan membentuk pemikiran serta halatuju generasi hari ini untuk lebih matang dan memahami proses untuk berjaya di dunia dan di akhirat kelak.

Program ini bersifat latihan menyeluruh kepada generasi hari ini untuk mempunyai halatuju sebenar. Tujuan utama program ini adalah selari dengan matlamat negara untuk membangunkan potensi generasi hari ini. Atas sebab pembangunan menyeluruh ini akan memberikan kejayaan penuh serta matlamat negara akan dipenuhi dengan tindakan sebenar.


0 Response to "Membina Generasi Ulul Albab"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini