INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Masa Itu Penghargaan

Posted by Helmi Suhaimi On Wednesday, May 13, 2009


Masa itu Emas..Bidalan seperti ini seringkali diperkatakan sejak dari kita kecil lagi. Ianya membawa maksud masa itu anugerah yang teramat berharga kepada sesiapa sahaja. Serlahkanlah penghargaan kita kepada masa yang dianugerahkan kepada semua makhluk di muka bumi ini. Jika tiada penghargaan diberikan, maka sia-sialah kehidupan kita dengan aktiviti-aktiviti yang tidak berfaedah.

Menjadi lumrah dalam diri kita untuk menghargai sesuatu yang amat tidak ternilai harganya. Ianya disayangi dan dipelihara dengan sebaik-baiknya seperti 'menatang minyak yang penuh'. Begitulah yang sepatutnya disifatkan kepada masa. Malah ia perlu diberikan perhatian yang serius dalam perjalanan hidup kita yang dipenuhi dengan pelbagai aktiviti, urusan dan lain-lain perkara yang berkenaan.

Islam sendiri amat menitikberatkan kepada pengurusan masa yang terbaik dan cemerlang. Dalam Al-Quran ALLAH berfirman yang membawa maksud;

Demi masa. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan berpesan-pesan kepada kebenaran & kesabaran

Surah Al-Asr

Pepatah Arab ada berkata, 'Masa itu ibarat mata pedang. Jika kita tidak memotongnya ia akan memotong kita'. Benarlah seperti apa yang dikatakan. Jika kita tidak berusaha untuk mengejar masa yang ditetapkan mencapai sesuatu contohnya seperti IMPIAN diri, maka segalanya tiada akan menjadi. Penangguhan dalam menetapkan atau menjalankan sesuatu pasti merugikan. Kemungkinan segala peluang yang terhidang tiada akan tercapai atas kelewatan diri sendiri.

Masa perlu ditepati dengan sebaik-baiknya sebagaimana kita mahukan sesuatu dengan secepatnya. Salah satu perlaksanaan cemerlang semestinya dengan merancang dengan cemerlang dan teratur 'step by step approach'. Tiada alasan untuk membuat perancangan sempurna sebelum melaksanakan sesuatu. Namun, harus diyakini yang mana segala-gala perancangan yang terbaik adalah terletak kepada ALLAH tersendiri. Kejayaan yang direncana pasti akan tiba. Cepat atau lambat bukan soalan yang khusus. Terimalah masa yang ditetapkan dengan rasa sabar dan ikhlas sebaik-baiknya.

Elemen malas adalah satu perkara yang tidak sepatutnya berlaku. Menangguh-nangguh merupakan salah satu penyebab kepada 'malas'. Kerana itulah ianya perlu dielakkan dengan segera. Tidak dinafikan kadangkala kita merasakan masa yang ada masih panjang, tetapi seperti yang dikata 'masa tidak akan menunggu kita'. Hanya kita yang perlu mengejar masa demi matlamat yang tercipta.

Di sini disertakan langkah-langkah untuk masa terutama dalam menggapai impian:
1) Memerhatikan pembinaan niat terutama
2) Meneliti, mengamati dan memperbaiki kesilapan lalu
3) Terapkan diri pencarian ilmu berterusan
4) Fokus kepada matlamat IMPIAN
5) Perlaksanaan berterusan

Peringatilah diri kita untuk menghargai masa yang dianugerahkan kepada sekalian ciptaan-Nya.

Seperti biasa, berusaha, berusaha dan berusahalah dengan berterusan. Nescaya kejayaan pasti menjadi realiti. Amati masa yang ada dengan menghadapi realiti

3 Response to "Masa Itu Penghargaan"

 1. Anonymous Said,

  pengurusan masa penting. nampak mudah tapi sebenarnya susah. lebih2 lagi komitmen makin bertambah.

   

 2. ainShahajar Said,

  sentap membaca entry ini..

  sesungguh nya saye sdg leka sekarang

  he~ tq

  wat keje..!!

   

 3. Manusia mmg dijadikan secara fitrah untuk lupa dan leka..Sebab itulah kita diberi tanggungjawab untuk ingat mengingati

   

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini