INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Seorang Insan Bernama Wanita

Posted by Helmi Suhaimi On Sunday, May 17, 2009

Setiap kehidupan insan bermula dengan wujudnya seseorang yang amat istimewa iaitu insan yang bernama wanita. Dididiknya kita dengan sepenuh rasa hati. Penat lelah dan peluh yang jatuh tidak dihiraukan. Pengorbanan membesarkan kita dengan penuh kasih sayang dan rasa cinta menjadi keutamaan dalam hidupnya. Sakit perih dirinya menjadi lambang kesungguhan menabur budi.

Dialah segala-galanya dan kesempurnaan dalam diri kita. Tiada siapa dapat ditukar ganti kerana dia hanyalah seorang dan satu-satunya wanita pertama dalam hidup kita. Tiada calang-calangnya jasa bakti yang dicurahkan kepada kita. Kitalah harta terutama bagi dirinya. Harapannya untuk melihat kita berjaya dunia akhirat tidak perlu dipertikaikan lagi.

Selama 9 bulan dikendongnya kita ke mana-mana sahaja kita pergi. Begitu besarnya jasa kepada diri kita. Tiada pernah mengadu letih dan penat serta merasa bosan. Kepedihan dan kesakitan semasa melahirkan bagaikan nyawa berada dihujung tanduk. Berjuangnya dia untuk membenarkan kita melihat dunia yang penuh dengan keindahan ciptaan ALLAH. Disambut gembira mendengar tangisan kita tanda permulaan kasih sayang.

"Mak nak tengok kau berjaya sahaja." Itulah kata-kata yang diwujudkan dan ditetapkan dalam sanubari naluri hatinya. Sedih gembira yang ada di lubuk hatinya tiada siapa yang tahu. Apa yang kita mampu hanyalah membiarkan dia berasa gembira dengan kejayaan kita tidak kiralah bidang apa sahaja yang diceburi.

Walau segunung harta di dunia diserahkan kepada dia, masih tidak mampu dibalas segala apa yang dilakukan demi membesarkan kita. Jagalah dirinya ketika dia tua sepertimana dia menjaga kita sejak kita dilahirkan. Curahkanlah kasih sayang sepenuh-penuh dan sesungguh yang mampu dalam membahagiakannya.

Dialah insan wanita yang digelar IBU. Satu anugerah yang tiada tolak bandingnya. Teringat daku kepada satu dialog yang memberi sejuta pengertian kepada semua.

Pada suatu hari seorang isteri bertanya kepada suaminya, " Antara saya dan ibu awak siapa yang paling awak sayang?"

Lantas si suami menjawab,
"Awaklah segala-galanya yang saya sayang. Awak yang terutama untuk saya"

Tersenyum isteri mendengar jawapan suaminya. "Abang, sayangilah ibu abang terdahulu dan utamakanlah dia kerana dia tiada penggantinya."

Mendengar jawapan balik isterinya, dia berasa serba salah dan menerapkan dalam hati "Ibukulah insan pertama dan selama-lamanya yang ku kasihi lebih dari isteriku." Dia sedar yang mana isterinya hanya ingin mengujinya.

Di sini, perhatikanlah pula kisah ini:

Satu keluarga berada di dalam sebuah kapal yang mana di dalamnya terdiri daripada suami, isteri, anak-anak dan ibu. Si suami amat menyintai seluruh keluarganya. Ibunya sudah tua, isterinya amat cantik dan anak-anaknya comel belaka.

Tiba-tiba hujan turun dengan lebat dan lautan bergelora. Kapal dilambung ombak dengan kuat. Tiba-tiba kapal dihempas ombak menyebabkan ia terbalik. Ibu, isteri dan anak-anak tidak tahu berenang. Hanya si suami sahaja yang tahu berenang. Suami hanya mampu selamatkan seorang sahaja. Persoalannya di sini siapakah yang patut si suami selamatkan? Marilah kita sama-sama fikirkan jawapannya.

Fikir-fikirkanlah dan berilah jawapan yang sebenar dengan seikhlas hati dan perasaan.0 Response to "Seorang Insan Bernama Wanita"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini