INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Percaya dan Berusahalah!

Posted by Helmi Suhaimi On Sunday, May 17, 2009
Dalam mencipta kejayaan terutamanya apa yang kita inginkan (impian) kita hendak berusaha dan berusaha. Namun, rasa yakin dan percaya perlu wujud dalam diri. Ini kerana jika sesuatu pekerjaan yang tidak disulami dengan kepercayaan yang mendalam pasti akan sentiasa merasa resah dan keliru.

Pasti sekali sekala kita akan berkata-kata sendiri di benak sanubari hati kita, "Mampukah aku melakukannya?". "Bagaimana jika aku tewas di tengah jalan? Pasti sia-sia sahaja usaha aku."

Rasa hati begini pasti akan menjadikan perasaan ragu-ragu dalam setiap apa yang ingin dilakukan. Ia akan menjejaskan perjalanan ke arah kejayaan. Kualiti kerja juga akan berkurangan. Ini kerana kata-kata memainkan peranan penting dalam mendidik rasa percaya. Tanpa kepercayaan yang teguh menjadikan tugas yang ingin dilaksanakan demi menggapai impian menyebabkan timbul perasaan yang tidak patut ada iaitu 'Malas'.

Pada 16 Mei 2009, Manchester United (MU) telah menjuarai English Premier League (EPL) tiga kali berturut-turut sejak musim 2006/2007, 2007/2008 dan terkini 2008/2009. Walaupun biasanya permulaan musim permainan MU agak hambar dengan keputusan seri sahaja, tetapi mereka tetap percaya dengan cara permainan mereka.

Falsafah mereka hanya satu patah perkataan iaitu, 'BELIEVE' yang membawa maksud PERCAYA. Mereka percaya mereka boleh melakukan dengan menggapai kemenangan demi kemenangan. Tiada rasa gentar dengan pihak lawan yang mendahului mereka. Mereka pasti akan berjuang dengan bersungguh-sungguh.

Jika mereka kalah atau gagal mereka akan terus berusaha demi kejayaan yang mereka idam-idamkan. Mereka percaya apa yang mereka idamkan pasti akan terbukti dan tercapai menjadi realiti jika mereka terus PERCAYA dan BERUSAHA dengan sebenar-benarnya.

Setiap pemain dan juga pihak pengurusan diterapkan dengan rasa percaya yang tinggi serta semangat juang yang berterusan. Ini membawa kepada rasa diri dan semangat yang POSITIF. Ditegaskan di mana-mana mereka mampu menjadi pasukan yang berjaya di setiap perlawanan yang ditempuhi.

Komitmen yang teguh dan kuat ditunjukkan dalam setiap perlawanan. Pembuktian yang mana mereka adalah pasukan terkuat dan digeruni dipamerkan dengan semangat serta skill individu mahupun sepasukan. Mereka percaya dengan kebolehan setiap pemain dengan hanya satu tujuan iaitu MENCIPTA KEJAYAAN BERTERUSAN.

Di dalam Islam sendiri amat menitikberatkan konsep percaya kepada pelbagai aspek. Kita percaya satu hari nanti kita akan bertemu ALLAH. Namun kita perlu berusaha dengan keimanan dan ketakwaan yang teguh melaksanakan apa yang diperintah dan meninggalkan apa yang dilarang. Tunaikan tanggungjawab sebagai Muslim dengan sebaik-baiknya dan berusaha berterusan mendapatkan kasih ALLAH. Jika kita hanya percaya tanpa usaha dan perlaksanaan, pembuktian pasti tidak akan menjadi realiti.

Realiti kehidupan untuk masing-masing mahukan bahagia. Tiada siapa mahukan kesusahan. Percaya dan usaha pasti mampu menjaikan realiti terhidang di depan mata. Dalam konsep CINTA, kita percaya yang mana jodoh telah ditetapkan ALLAH. Tetapi sekadar percaya tanpa berusaha demi dipertemukan jodoh menunjukkan kita tidak menunjukkan kesungguhan dalam mempertemukan diri dengan jodoh.

Di sini, jelaslah bahawa setiap perkara diperlukan untuk percaya demi usaha yang dijalankan akan membuahkan hasil yang diingini. Dengan percaya, kesungguhan dalam impian pasti terlaksana.

Percayalah, setiap impian yang diusahakan dengan sungguh-sungguh pasti berjaya!4 Response to "Percaya dan Berusahalah!"

 1. ainShahajar Said,

  Dalam konsep CINTA, kita percaya yang mana jodoh telah ditetapkan ALLAH. Tetapi sekadar percaya tanpa berusaha demi dipertemukan jodoh menunjukkan kita tidak menunjukkan kesungguhan dalam mempertemukan diri dengan jodoh.

  yes..semngat nih...semangat

  ape2 pun kene usaha..ikot syara

   

 2. yup..berusaha mengikut syara'..
  berusaha tetap berusaha..
  Tanpa berusaha seolah2 angin berlalu pergi setelah datang seketika...

   

 3. Pada saya... mmg... saya percaya pada cinta.. percaya pada jodoh... berusaha? dengan doa...

  Bagi situasi diri saya sekarang... untuk cari jodoh... erm.. susah la kalau sebagai perempuan nk mencari... tp sesungguhnya senjata org islam adalah doa... hopefully Allah kabulkan doa kita.. :) just my thoughts..

   

 4. InsyaAllah Allah akan kabulkan doa kita.

  Betul tu, untuk perempuan cukuplah sekadar memberikan doa sebagai usaha. Kerana doa juga salah satu usaha.

   

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini