INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Now or Never

Posted by Helmi Suhaimi On Tuesday, May 05, 2009
Apa yang ingin diperkatakan di sini adalah adakah kita teragak-agak dalam mencapai impian? Dalam mengejar impian pula tindakan atau action mesti dilakukan dengan segera. Lakukanlah dan berusahalah untuk mencapai impian yang digenggam dengan sesegera yang mungkin. Ini kerana jika dalam keadaan teragak-agak atau menangguh ke dalam menuju impian kita, ia mungkin akan terlepas atau hilang.

Lakukanlah dengan segera apa yang ingin diusahakan. Penangguhan sememangnya tidak perlu berlaku. Jika berlaku jua, cepat-cepatlah dan segeralah untuk mencipta peluang semula. Teruskanlah berusaha untuk mencipta kejayaan yang sebenar. Hanya tiga perkataan yang layak dikatakan untuk berjaya.

Berusaha, Berusaha dan Berusahalah...

Usaha yang ingin dilakukan perlu bermula daripada sekarang. Persoalan: Bagaimana untuk memulakan usaha dalam mencipta kejayaan? Jawapan: IDEA..Setiap dari kita mempunyai idea tersendiri untuk mencipta peluang ke arah kejayaan. Dalam mencari idea, selidikilah apa bakat dan kelebihan yang ada dalam diri kita. Inilah yang dinamakan pencarian diri. Selepas itu tulislah di mana-mana sahaja yang kita rasakan perlu. Dikatakan oleh bijak pandai yang mana setiap apa yang kita tuliskan menjadi titik tolak kepada apa yang berlaku kepada diri kita.

Kisah Kejayaan? Segalanya bermula pada masa sekarang. Setiap keputusan yang dilakukan pasti memberikan sesuatu keputusan. Sama ada berjaya atau tidak, segalanya berdasarkan kepada usaha yang kita lakukan. Namun, keputusan yang diteliti dengan jelas pasti membawa kepada kesempurnaan. Maksudnya di sini adalah tiada perlu untuk tergesa-gesa membuat keputusan. Keputusan yang melulu hanya membazirkan masa dan waktu.

Jika segala-galanya telah diteliti dan ianya pasti membawa kepada kebaikan, mulakanlah dengan segera. Matlamat yang telah ditetapkan pasti menjadi kenyataan. Jika perasaan teragak-agak sebagai contoh "Bolehkah aku berjaya?" terdetik dalam hati, ianya hanya akan mengundang kepada rasa negatif pada usaha yang ingin dilaksanakan.

Tidak perlu timbul rasa negatif dalm usaha yang ingin dilakukan. Tetapi haruslah diingat akan konsep D-U-I-T. Jadikanlah konsep itu sebagai landasan untuk diri kita semua.

Renungkanlah bagaimana jika Thomas Edison teragak-agak dalam penciptaan Mentol yang menerangi pada hari ini? Bagaimana pula jika Alexander Graham Bell berputus asa dalam pencitaan telefon? Pasti inovasi dalam teknologi masa kini tidak berlaku. Jangan menyerah kalah kepada kegagalan. Ini kerana setiap kegagalan pasti mempunyai hikmah yang tersembunyi. Berusahalah sehingga berjaya. Tiada kejayaan tanpa merasai kegagalan. Rancanglah strategi dalam perlaksanaan yang berkesan.

Sebenarnya setiap apa yang bermula adalah berdasarkan kepada rancangan dan pembangunan idea. Mahu atau tidak setiap manusia mempunyai fitrah kepada merancang. Inilah yang menjadikan prakata step by step approach dalam erti kata lain adalah perlaksanaan langkah demi langkah. Jangan terlalu cepat mempunyai rasa berputus asa dalam tindakan menuju kejayaan.

Terapkanlah diri untuk sentiasa melakukan apa yang telah dirancang atau terdetik dengan rasa segera. Lakukan dengan cepat dalam mengejar masa yang ditetapkan. Benarlah, masa dan waktu tidak akan menunggu kita. Hanya yang segera dan awal sahaja mampu menggapai peluang yang tiba. Sesungguhnya, hanya diri kita sahaja yang mampu untuk mencipta kejayaan dan matlamat yang telah ditetapkan. Mulakanlah langkah dan ciptalah kejayaan yang diidam-idamkan.


Jana diri dengan rasa untuk berjaya dengan segera. Mulakanlah langkahmu dengan segera!

0 Response to "Now or Never"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini