INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

2010 Tahun Inovasi

Posted by Helmi Suhaimi On Wednesday, January 13, 2010
Tahun 2010 telah dinyatakan oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak sebagai tahun Inovasi. Saya menyokong manifestasi YAB Perdana Menteri kerana ia akan menyedarkan kita betapa pentingnya inovasi demi economic engin mahupun KDNK negara.

Sememangnya elemen inovasi perlu ada pada profil sesuatu negara kerana ia lebih hebat dari prakata Research & Development (RnD) ataupun Penyelidikan dan Pembangunan. Ia akan menambah nilai Malaysia untuk bersaing dengan negara-negara lain dalam menuju kemajuan dan kejayaan.

Pakar ekonomi mengatakan dalam kajian pada tahun 2004 Malaysia berada dalam kedudukan ke-33 dalam ranking indeks inovasi seluruh dunia. Jika tiada atau penambahbaikan dalam inovasi di Malaysia, pada tahun 2013 Malaysia berkemungkinan akan jatuh ke tangga 35. Ataupun mungkin juga negara lain akan meninggalkan jauh kita kerana sistem kompetitif amat diberatkan pada masa kini. Bahkan mungkin juga boleh jatuh sehingga ke tangga 133. Siapa tahu.

Tugasan Diri

Jadi tugasan bermula dengan diri kita sendiri. Adakah kita bersedia meletakkan diri kita ke dalam arena inovasi? Ia akan menjadikan diri kita lebih kompetitif dan strategik untuk pembangunan diri sendiri. Kita perlu sedar bahawa inovasi merupakan elemen yang sangat berharga demi pembangunan diri bukan sahaja pembangunan negara.

Pelbagai perkara perlu dilakukan untuk menjankau empayar inovasi untuk hari ini dan hari mendatang. Kita sendiri perlu melengkapkan dengan ilmu inovasi agar kita tidak ketinggalan ke belakang.

Kreativiti

Untuk mewujudkan kreativiti dalam diri perkara pokok yang perlu ada adalah kreatif. kreatif hadir daripada pemikiran, tindakan dan perlaksanaan. Minda perlu dibentuk untuk sentiasa berfikir ke arah matlamat kreativiti. Ini kerana inovasi akan wujud apabila adanya elemen kreativiti. Motivasi sendiri sebenarnya akan membentuk kreativiti.

Pencambahan idea atau brainstorming elemen yang amat penting dalam menghasilkan kreativiti. Tindakan ini bukan sahaja perlu dilakukan berseorangan, malah berkumpulan adalah lebih baik kerana ia akan melalui proses perbincangan mendalam bagi membentuk perkara dan perlaksanaan hebat. Penghasilan perkara dan himpunan idea-idea baru dan lain daripada lain akan membentuk satu situasi yang cemerlang.

Ekosistem Masyarakat

Dalam konteks masyarakat, mereka perlu jelas dengan konsep inovasi. Pelbagai usaha perlu digembeleng dan diusahakan bagi membina identiti masyarakat Malaysia sebagai masyarakat berinovasi. Sebagai contohnya kursus-kursus berkenaan inovasi, pameran dan lain-lain lagi.

Ia perlu digiatkan kepada semua golongan dan peringkat umur. Daripada kanak-kanak sehinggalah dewasa. Apa yang saya mahu khususkan di sini adalah pelajar-pelajar sekolah rendah dan juga menengah perlu diberi pendedahan. Kerana mereka adalah generasi yang perlu memandang ke hadapan.

Saya bersetuju apabila Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mahyuddin Yassin mengatakan yang mana guru-guru perlu menggunakan teknologi sebagai bahan pengajaran. Ini amat bagus pada saya. Bukan sahaja pembelajaran dan pengajaran akan lebih menarik, malah akan merangsang minda pelajar untuk menjadi minda inovasi. Dengan itu lebih baik dan sesuai juga mata pelajaran kreatif dan inovasi diajarkan di ajarkan kepada pelajar. Saya yakin mereka akan lebih cemerlang daripada biasa!

Raikan 2010 sebagai tahun inovasi!
0 Response to "2010 Tahun Inovasi"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini