INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Motivasi Remaja

Posted by Helmi Suhaimi On Tuesday, January 27, 2009

Remaja adalah generasi kita masa depan. Merekalah yang akan mencorak kehidupan yang mendatang. Dalam itu, setiap masa dan ketika mestilah diterapkan rasa bermotivasi ke dalam diri mereka. Kerana dengan rasa motivasi mereka akan cenderung dalam melakukan kebaikan dalam semua perlaksanaan.

Program-program remaja yang membangunkan minda dan akhlak perlu dilakukan. Ini kerana ramai remaja yang masih tercari-cari diri mereka. Pencarian kadangkala terarah kepada kebaikan dan kadangkala menghala ke arah keburukan. Alhamdulillah jika kebaikan lah yang menjadi arah tuju.

Inilah sebenar-benarnya arah tuju yang bakal mencapai kegemilangan.
Kejayaan-kejayaan remaja yang telah dikecapi perlulah diikuti oleh remaja-remaja yang lain. Ambillah perkara yang membina serta terbaik dan jauhilah perkara-perkara yang merosakkan. Di sebalik kejayaan pasti ada kegagalan. Janganlah dirisau hanya kerana kegagalan yang sekelumit. Masih ada sinar dalam kehidupan kita.

Persoalan: Motivasi bagaimanakah yang perlu ada bagi setiap remaja? Jawapan: Takrifan motivasi sendiri adalah elemen-elemen dalam diri yang membawa kepada perkara yang sihat dan memberi kebaikan. Ia membentuk diri kepada hal-hal yang terbaik. Dengan ini jelaslah bahawa tiada alasan untuk remaja menghalakan diri mereka ke arah motivasi.
Rasulullah pernah bersabda yang mana Baginda menekankan kepada hal ehwal remaja. Masa yang paling berharga dalam kehidupan adalah waktu remaja. Di perhimpunan padang mashyar akan ditanya apakah yang dilakukan semasa kita muda.

Penghargaan kepada remaja yang mengajak
ke arah kebaikan dan menolak serta mencegah kemungkarah dalam diri mereka. Tetapi tidak dilupa diarahkan kebaikan kepada persekitaran dan sahabat-sahabat. Sesuai dengan firman Allah mengenai kebaikan dan kemungkaran. Bagi pakar-pakar motivasi, kauselor dan sahabat remaja bimbinglah remaja di luar sana menjadi remaja yang cemerlang, terbilang dan gemilang.

Tiada alasan untuk tidak memotivasikan diri sendiri, sahabat mahupun kenalan. Tidak dilupa juga saudara-saudara seislam. Bukankah islam itu bersaudara. Jika dicubit peha kanan, peha kiri akan terasa. Jangan dilupakan serta diabaikan mereka.
Pemimpin-pemimpin akan datang dilahirkan daripada remaja masa kini. Jika kendiri remaja adalah mencerminkan kebaikan sudah pagti kepimpinan gaya Rasulullah akan dilaksanakan.

Sememangnya Rasulullah lah contoh terutama dalam menjadi pemimpin yang hebat dan sentiasa memikirkan rakyat. Tiada penipuan dan penindasan akan berlaku di mana-mana. Sikap jujur, amanah dan ikhlas perlu dibentuk mulai sekarang.
Seringkali remaja dipersalahkan jika ada keburukan berlaku. Janganlah dihukum mereka kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Bimbinglah mereka ke arah kebenaran dan perbaikilah akhlak mereka menjadi seperti lahirnya bayi ke dunia. Yang mana mempunyai hati yang bersih dan tiada kesalahan dilakukan.

Ingat memperingati dan berpesan-pesan amatlah penting.
Bukankah Allah juga telah bersabda untuk ingat mengingati antara satu sama lain di dalam surah Al-Asr. Ini adalah untuk mengelakkan dari kerugian dalam diri dan masyarakat keseluruhannya. Sikap yang menjadikan kita kerugian dan gagal perlu dijauhi sepenuhnya. Pepatah "Jangan menjaga tepi kain orang lain" tiada relevan kerana Islam menitikberatkan kita menjaga segala pihak di sekeliling kita.

Tanggungjawab yang diamanahkan perlu diperingati diri. Ia hendaklah dilakukan dengan sebaik-baiknya. Apabila melakukan sesuatu perlu ditetapkan hati dengan ikhlas. Amatlah besar tanggungjawab yang diletakkan ke atas diri kita. Ibu bapa seringkali mahukan anak-anak mereka berjaya di dalam hidup. Jika tidak berjaya dalam pelajaran tidak mengapa. Apa yan penting adalah kehidupan yang diamanahkan. Lahir sahaja kita menghirup udara, termaktuiblah tanggungjawab kita.

Tunaikanlah tanggungjawab dengan ikhlas sepenuh hati.
Persengketaan mestilah dijauhi kerana ia akan melibatkan kepada permusuhan. Jika permasalahan berlaku berbincanglah dan selesaikanlah masalah dengan hikmah. Lakulahlah perbincangan secara ilmiah dan bertepatan dengan syarak. Sememangnya Islam amat menitiberatkan perbincangan.

Jika diperhatikan tingkah laku remaja pada hari ini, pelbagai perlaksanaan perlu dilakukan. Motivasi yang membawa kepada kebaikan dan keharmonian perlu diterapkan. Akar umbi masalah perlu diselesaikan. Tindakan dari semua pihak perlu dilakukan. Oleh itu, janganlah kita memandang hanya sekadar sebelah mata mengenai remaja. Ini kerana, remaja mencerminkan keadaan kita hari esok.

Gunakanlah kebijaksanaan dalam memotivasikan remaja.

0 Response to "Motivasi Remaja"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini