INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Buktikan Kemampuan Diri

Posted by Helmi Suhaimi On Monday, January 26, 2009

Buktikanlah siapa diri kita..Kemampuan serta kelebihan.

Setiap diri mempunyai kelebihan tersendiri. Kelemahan pastinya ada kerana tiada siapa yang sempurna. Tetapi janganlah pula kelemahan menjadi punca kita tiada mahu membuktikan keupayaan dan kemampuan kita dalam menyerlahkan kejayaan yang mendatang. Kerana kejayaan lah sahaja yang mampu membuktikan siapa diri kita di dunia ini.

"Haiya a'lal Falah". Bermaksud marilah menuju kejayaan. Salah satu anjuran untuk kita dalam mencapai kejayaan. Islam amatlah menitikberatkan kejayaan kepada kita semua. Rencah serta resipi kejayaan mestilah dipelajari dan dituntuni. Umat Islam perlulah membuktikan kemampuan untuk terus berjaya dalam setiap bidang yang diceburi

Orang berkata "Kelebihan adalah kurniaan". Sebenarnya kelebihan diri boleh dibentuk dan dipupuk. terpulang kepada diri kita bagaimana untuk ia dibentuk. Pelbagai cara dan panduan masa kini mengajar dan mendidik untuk menerobos sempadan diri. Tonjolkanlah siapa diri kita yang sebenarnya.

Kita mempunyai kelebihan yang mungkin tidak dimiliki oleh orang lain. Mungkin juga kita tidak sedar dan tidak tahu apakah kelebihan yang dimiliki kita. Bertanyalah kepada sekeliling kita dan juga selidikilah siapa diri kita yang sebenarnya. Percayalah yang mana kita mempunyai kelebihan tersendiri. Keluarkanlah kekuatan dan kelebihan yang dimiliki untuk merubah diri kita yang sedia ada.

Malu? Tidak, tidak perlu malu untuk menampilkan diri kita kepada semua. Percayalah kepada diri kita selalu. Orang lain tidak akan dapat merubah diri kita kecuali diri kita sendiri. Hilangkanlah perasaan malu untuk menampilkan siapa diri kita serta kemampuan yang dimiliki. Jika ia pastinya membawa kebaikan teruskanlah menampilkan diri. Janganlah pula kita terampil dengan membawa keburukan. Nescaya binasa diri.

Implikasi untuk berjaya adalah usaha yang berterusan. Inilah satu-satunya untuk membuktikan kemampuan diri kita. Pembuktian yang amat sempurna dan kukuh. Jika hanya mampu berkata-kata tanpa pembuktian realiti ianya ibarat 'pohon yang tiada berbuah'. Hasil tidak dibuktikan tetapi sekadar berhujah dan memberikan kata-kata sahaja.

Semaikanlah diri kita dalam usaha pembuktian diri. Orang pasti akan bermotivasi dengan usaha serta hasil yang dipertunjuki kita. tidak mustahil ada yang pasti akan berdengki dengan kejayaan yang dibuktikan. Namun, biarkanlah mereka kerana sikap berdengki hanya akan memakan diri mereka sendiri.

Prove yourself anytime. Buktikan sentiasa di mana sahaja kita berada. Janganlah takut dan segan dalam menunjukkan kelebihan yang memberi manfaat kepada diri kita juga kepada orang lain. Tetapi janganlah pula kita menunjuk-nunjuk semata-mata. Ia pasti akan menimbulkan rasa kurang senang kepada kita.

Dalam hidup ini bergembiralah dengan rasa yang murni. Janganlah sedih dan merasa dukacita jika kelebihan kita tidak diterima oleh orang lain. Cuma percayalah kepada diri sendiri. Lakukan perubahan kepada diri kita. Apa yang terpenting adalah buktikanlah kemampuan untuk merubah diri sendiri.

Percayalah dan teruskan berusaha.0 Response to "Buktikan Kemampuan Diri"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini