INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Motivasi Dalam Diri

Posted by Helmi Suhaimi On Thursday, January 29, 2009
Masih berkisarkan motivasi. Mengapa? Kerana ia adalah elemen dan kompenen yang amat penting dalam diri setiap daripada kita. Kehidupan menjadi ceria kerana motivasi yang positif diterapkan dalam diri. Dari kanak-kanak hingga dewasa perlulah dipenuhkan diri dengan motivasi yang positif dan membina.

Tiada pengecualian kepada mana-mana pihak untuk mengatakan motivasi tidak perlu dalam diri mereka. Semua memerlukan motivasi positif untuk membangunkan diri. Pembangunan diri adalah diwajibkan kepada semua manusia. Inilah yang menunjukkan kita menghargai diri kita sebagai manusia yang dikurniakan kelebihan akal fikiran.

Kurniaan ini perlu dipelihara dengan sentiasa berfikiran positif dan menerapkan nilai-nilai yang berguna. Sentiasalah berfikir ke arah yang membina. Tiada yang lebih penting melainkan motivasi dalam diri sendiri. Setelah itu kita akan mempengaruhi segala persekitaran sekeliling kita. Kajian pakar-pakar motivasi menyatakan bahawa jika diri kita bermotivasi positif, orang terdekat sendiri akan turut bermotivasi.

Ini sememangnya terbukti sebagai contoh motivasi yang dipamerkan dan ditunjuki kita sendiri akan diikuti oleh adik-adik kita. Dorongan dan sikap kita akan memberi contoh kepada mereka. Ini biasanya dimain peranan oleh abang yang sulung. Jika si abang tidak merokok adik-adik biasanya juga tidak akan merokok. Inilah pengaruh yang amat besar.

Pengaruh motivasi positif amatlah diperlukan kepada diri kita khususnya dan keseluruhan umumnya. Jika diperhatikan situasi masa kini, artis-artis dijadikan role model ataupun idola ikutan utama. Amatlah besar pengaruh mereka terutamanya kehidupan remaja. Sehinggakan pakaian, rambut, fesyen menjadi gaya hidup mereka.

Persoalan: Adakah relevan motivasi dalam diri diletakkan daripada artis? Jawapan: Relevan atau tidak ia terletak kepada remaja itu sendiri. Tiada kesalahan menjadikan artis sebagai idola motivasi. Walaubagaimanapun jadikanlah seseorang idola yang mempunyai identiti terbaik seperti akhlak, peribadi, pakaian dan sebagainya untuk memotivasikan diri.

Inspirasi diri adalah sebahagian juga dari motivasi diri. Ia diperlukan untuk membangunkan lagi potensi motivasi yang telah terpendam. Ia juga pasti akan membina destinasi yang ingin dicapai. Setiap manusia mempunyai impian yang diidam-idamkan. Tanpa motivasi diri yang sempurna melalui usaha, destinasi impian menjadi kabur dan kadangkala musnah.

Oleh itu bangunkanlah motivasi dalam diri untuk kejayaan yang diidam-idamkan. Tiada alasan untuk mengatakan diri tiada motivasi sedangkan pelbagai cara meningkatkan motivasi tersedia. Mahu tidak mahu pembangunan motivasi menjamin kehidupan yang lebih bahagia.

0 Response to "Motivasi Dalam Diri"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini