INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Kisah Cinta Adam dan Hawa

Posted by Helmi Suhaimi On Thursday, January 22, 2009

Adam a.s dicipta Allah daripada tanah dan disaksikan oleh para malaikat dan iblis. Dihormatinya ciptaan Allah oleh Malaikat tetapi dibenci oleh sang Iblis. Dikatanya dia lebih hebat dari ciptaan Allah iaitu Adam. Di mana dia dijadikan dari api tetapi Adam dari tanah. Kerana keegooan dan kesombongan itulah sang iblis dikeluarkan dari syurga. Namun sang Iblis telah berjanji akan menyesatkan dan membuat manusia mengikut jalannya iaitu jalan ke neraka.

Selepas Adam dicipta, sentiasa ia merasa keseorangan dan kesepian. Dengan ini Allah mencipta satu lagi manusia yang mana untuk mendampingi Adam dalam mengharungi hari-hari bersama-sama sentiasa.

Melalui rusuk kiri Adam, maka terciptalah pasangannya yang diberi nama Hawa. Yang mana dia akan menjadi teman Adam setiap masa. Diperkenalkan Allah pasangan Adam. Tergamam Adam melihat Hawa di depan mata. Kecantikan dan keindahan ciptaan Allah yang lain daripadanya.

Allah memberitahu Adam yang mana manusia di depan matanya itu adalah pasangan hidupnya . Gembira Adam kerana kasih sayang Allah dia dikurniakan pasangan hidup. Mahu disentuh Hawa tetapi dilarang. Ini kerana mereka masih tiada ikatan yang sah. Dinikahi Allah pasangan Adam dan Hawa dan bergembiralah mereka bersama-sama. Bercintalah mereka di syurga.

Diharunginya hari-hari indah di syurga dengan keseronokan bersama. Hari ke hari cinta mereka bertambah dan tiada berkurangan. Di ketika itulah sang Iblis menghasut Hawa untuk memakan buah halwa. Dek kerana termakan hasutan sang Iblis, Hawa memujuk Adam untuk menghampiri pohon yang dilarang itu. Pujukan demi pujukan dibuat oleh Hawa kepada Adam. Atas rasa kasih sayang Adam kepada Hawa maka makanlah mereka buah halwa itu.

Mereka terlupa dan alpa larangan Allah yang mana pohon itu mesti dijauhi dan jangan memakan buah halwa. Namun selepas tindakan itu, barulah Adam Hawa teringat pesanan Allah.

Maaf demi kemaafan dipohon dan dipinta kepada Allah. Namun, Yang Maha Berkuasa serta Maha Pemaaf tetap memaafkan Adam Hawa. Tetapi mereka akan dihukum untuk hidup di bumi. Dijanjikan Allah untuk mereka kembali ke syurga selepas satu ketika nanti.

Dipisahkan mereka di bumi di satu ketika tetapi tetap bersatu semula bersama. Kasih dan sayang tetap diteruskan dan menjalani kehidupan di bumi sebagai pasangan suami dan isteri. Di satu ketika lahirlah Qabil dan Habil. Dari sini bermulalah perkembangan manusia sehingga ke hari ini.

Di atas merupakan antara titik permulaan Adam dan Hawa yang mana kita selalu katakan bapa dan ibu pertama kita. Tidak lepas mereka dari godaan iblis dan syaitan serta hukuman daripada Allah. Sememangnya telah menjadi fitrah manusia untuk melakukan kesilapan dan kesalahan.

Cinta kerana Allah dan restunya pasti mendapat lindungan daripada Allah. Ingat mengingati sebagai pasangan amat dititkberatkan. Setiap kesalahan yang dilakukan perlulah diperbetulkan. Inilah cinta yang diredhai oleh Allah.

Telah berjanji sang iblis:
Iblis berkata: Demi kekuasaanmu (wahai Tuhanku), aku akan menyesatkan mereka semuanya,
Shad: 82

0 Response to "Kisah Cinta Adam dan Hawa"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini