INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Menjadi Penulis & Penerbit Buku

Posted by Helmi Suhaimi On Saturday, January 10, 2009
Menjadi Penulis & Penerbit Buku


Di Malaysia masih tidak banyak syarikat penerbitan buku yang beroperasi. Beberapa nama yang popular dan bergiat cergas dalam penerbitan buku adalah seperti PTS Publication dan Telaga Biru. Ada juga syarikat yang memfokuskan penerbitan di dalam karya-karya tertentu seperti Alaf 21, KarnaDya, Creative Enterprise dalam novel, Karangkraf- Penerbitan Majalah hiburan serta Utusan Karya.

Di dalam beberapa hari ini, saya agak sibuk dalam membuat kajian bagaimana ingin menjadi penulis dan juga menjadi penerbit- dalam erti kata lain membina syarikat penerbitan sendiri ataupun 'Publishing House'. Idea ini tercipta apabila memerhatikan fenomena penulisan dan buku di Malaysia sendiri. Masih perlu dipergiatkan dan memperluaskan lagi industri penerbitan buku di Malaysia.

Pelbagai faedah boleh dimiliki seperti menggalakkan lagi pembacaan di kalangan rakyat Malaysia khususnya. Kajian-kajian terdahulu menyatakan rakyat Malaysia hanya membaca dua buku setahun. Ini mungkin boleh dipertikaikan dan juga mungkin boleh diterima. Walau apapun ia tetap merupakan industri yang amat
berguna untuk mempergiatkan lagi bahan-bahan pembacaan yang berguna dan menarik kepada semua.


Pada saya dan mungkin orang-orang yang lebih berpangalaman, perlunya penambahan syarikat yang bergiat cergas dalam penerbitan buku dan mungkin majalah. Tetapi, apa yang perlu dan ingin diterbitkan mestilah berkualiti dan mempunyai standard tertentu. Alangkah baiknya jika menjadi bestseller. Ia bermaksud penerimaan kepada penulisan kita adalah dikatakan terbaik kerana menarik pembacaan orang ramai. Perkara ini tidak mustahil untuk menjadi kenyataan, tetapi pelbagai usaha perlu dilakukan. Percayalah!

Semua dari kita boleh menjadi penulis. Ini adalah sesuatu yang teramat benar. Pelbagai jenis tulisan boleh dikongsi. Daripada pengalaman, fakta dan lain-lain lagi. Di pasaran, pelbagai capaian buku boleh di dapati. Baik untuk motivasi, kewangan, pemasaran, biografi, novel dan bermacam-macam lagi.

Bagi yang minat menulis, cubalah dan pasti kita akan sama-sama menikmati hasil karya. Tidak perlulah yang terbaik. Cukuplah jika ianya memberikan ilmu yang berguna dan merehatkan minda. Mulakan daripada sekarang untuk menghasilkan manuskrip yang mungkin ianya boleh merubah diri kita dan semua perkara dan InsyaAllah kepada perkara yang lebih baik.

...............................................................................

Untuk pandangan tersendiri, saya amat menggalakkan penulis-penulis untuk memulakan penulisan yang memberikan manfaat. Sebenarnya penulisan teramat mudah. Pelbagai jenis dan gaya penulisan berada di luar sana. Gunakanlah gaya yang telah ada ataupun gaya tersendiri.

Di luar ramai yang menanti-nanti karya anda!Just explore the writing! Ianya menyeronokkan. Feel it today!


0 Response to "Menjadi Penulis & Penerbit Buku"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini