INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Melahirkan Inovator

Posted by Helmi Suhaimi On Tuesday, April 23, 2013

Kita percaya kemajuan sesuatu negara serta organisasi diukur dengan sejauh mana inovasi dilakukan. Kita pasti akan ketinggalan pada abad ke-21 ini sekiranya kita masih belum meraikan inovasi sepenuhnya.

Untuk menjadi negara yang benar-benar membangun dan maju, kita perlu mencipta inovator. Setiap lapisan umur perlu dilatih untuk menjadi inovator. Ia perlu diberi keutamaan kepada inovator muda iaitu pemangkin generasi ke arah Malaysia Inovatif.

Innovator Muda perlu dihasilkan yang akan sentiasa memberi nilai. Ia perlu segera dilaksanakan bermula hari ini. Kita masih belum terlewat. Walaupun ada kenyataan yang menyatakan, kita di Malaysia ketinggalan ke belakang 10 tahun, kita masih mampu mengejar dan adapt inovasi yang sedia ada.

Saya percaya, untuk melahirkan generasi yang meraikan inovasi, perkara utama yang kita perlu lakukan adalah mengenalpasti bakat dan kelebihan semulajadi mereka. Ini adalah perkara asas yang sangat penting kita praktikkan.

Benar apa yang telah dikatakan oleh Peter Drucker;

“Nations that develop Talents of their citizens will dominate the future”

Tony Wagner dalam bukunya Creating Innovator ada menyatakan;

"We need to develop the creative and enterprising capacities of all our students"

Secara ringkasnya kita perlu sentiasa berbicara berkenaan inovasi dalam setiap perkara. Ia pasti akan banyak membantu kita melahirkan inovator yang memberi nilai penuh.

Saya sendiri akan terus berbicara berkenaan inovasi untuk meraikan inovator. Ia perlu bermula sejak kecil lagi.

Ayuh kita sama-sama terlibat untuk meraikan inovasi.

Encourage Play, Encourage Passion, Encourage Purpose
-Tony Wagner-


 

0 Response to "Melahirkan Inovator"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini