INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Akademik Bukan Segalanya

Posted by Helmi Suhaimi On Tuesday, April 23, 2013


Akademik itu penting, tetapi tidak begitu penting. Mengapa pula saya berkata begini ya?

Akademik hanya pelengkap sampingan. Malah akademik sekadar menjadi 'alat ukur' sahaja. Justifikasinya adalah kejayaan sebenar bukan sekadar hanya dengan akademik tetapi dengan bakat, kelebihan serta kemahiran setiap individu (malah lebih penting). Ramai yang menjadi 'remarkable' dengan membangunkan bakat sehingga ke tahap mapan.

Sudahkah berlakunya 'Academic Inflation'? Apa itu Academic Inflation?

Secara mudah ia adalah apabila graduan lebih ramai dan pekerjaan semakin sedikit. Akan semakin banyak pengangguran berlaku.

Zaman ini perlu didedahkan kepada para pelajar berkenaan 'Mencipta Kerjaya'. Dengan itu mereka akan tahu apa yang akan mereka perlu lakukan. Semasa dalam belajar mereka boleh mencipta prototaip. Selepas itu barulah mereka dapat buktikan dengan sebenar-benarnya.

Berdasarkan gambar di atas, pernahkah Graduan di Malaysia bertanya soalan begini?

Mereka perlu sedar pekerjaan adalah bukan sekadar mengharapkan akademik ia perlu disertai dengan bakat, kemahiran dan kelebihan masing-masing. Mendapat kerja hanyalah 'result' sahaja. Mereka perlu ada matlamat, sebab dan kepercayaan dengan apa yang mereka belajar. 

INFO: According to UNESCO, the number of graduates for next 15 years will equal to the number of graduates throughout human history. How do you prepare yourself during global economic crisis, companies downsizing, plunging rate of unemployment and academic inflation?


0 Response to "Akademik Bukan Segalanya"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini