INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Teknik Mengulangkaji Pelajaran

Posted by Helmi Suhaimi On Monday, June 07, 2010

SOALAN:

assalamualaikum................
abang mi, saya salah seorang peserta seminar(PMR) dekat UUM yang lepas.
saya nak tanya abang mi sikt ni, boleh tak abang mi tolog bagi tip-tip nak rajin ulangkaji pelajaran. sya ni baca rajin tapi nak buat latihan malas sikit.saya nak menduduki peperiksaan PMR tahun ni. abang mi tolong lah saya yee.....

JAWAPAN:

Waalaikumussalam.

Nazhiim apa khabar? Semoga sihat-sihat selalu ya.

InsyaAllah Abg Mie cuba bantu Nazhiim. Terlebih dahulu Abg Mie ucapkan tahniah sebab rajin baca. tentu sudah banyak perkara dan subjek yang Nazhiim bacakan.

Ermm, memang semua subjek sebenarnya perlu buat latihan. Ianya untuk menilai sama ada apa yang kita baca tu betul-betul kita boleh sampaikan kembali.

Ada subjek yang perlu banyak membaca untuk hafal dan juga faham. Contohnya Sejarah, Geografi, Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Pendidikan Islam, Kemahiran Hidup. Selepas baca, hafal, fahamkan, cuba menilai diri dengan jawab soalan lepas atau apa-apa soalan.

Yang sememangnya mengira, perlu faham dan perlu buat latihan terutamanya dalam Matematik dan Sains.

Mari Abg Mie pecahkan lagi. Lapan subjek PMR boleh dibahagikan kepada tiga jenis iaitu A, B dan C. Jenis A adalah BM dan BI. Jenis B pula Sejarah, Geografi, KH dan Pendidikan Islam. Jenis C pula adalah Sains dan Matematik.

jenis A adalah dlm kategori linguistik. Ia banyak melibatkan kebolehan bahasa dan daya kefahaman. Bagi menguasainya seseorang perlu banyak bercakap, menulis dan membaca dalam bahasa-bahasa itu.

Jenis B pula adalah dalam kategori fakta. Ia banyak melibatkan kekuatan memori dan kebolehan menghafal. Bagi menguasainya, seseorang perlu banyak membaca dan mengingati fakta-fakta.

Jenis C pula adalah antara ramai yang anggap sukar. Ia melibatkan daya fikir dan kreativiti. Bagi menguasainya, seseorang perlu banyak melakukan pemerhatian, memahami fakta dan membaca pelbagai sumber. Jenis ini juga memerlukan banyak latihan.

Merancang Program Mengulangkaji

1. Buat jadual ulangkaji yang seimbang bagi tiap-tiap mata pelajaran.Jadualkan juga masa berehat untuk mengurangkan ketegangan.
2. Tumpukan pada topik utama sahaja.Tanya guru anda untuk mendapatkan "hint" (bayangan) tentang topik yang mungkin akan disoal di dalam peperiksaan.
3. Semak contoh-contoh soalan tahun-tahun yang lalusupaya anda dapat menjangka bentuk jawapan yang diperlukan.
4.Ulangkaji dengan cermat setiap mata pelajaran.Sediakan nota-nota ringkas,terutamanya bagi topik yang dijangka akan keluar.
5. Buat rangka jawapan topik-topik yang dijangka keluarberdasarkan soalan-soalan peperiksaan yang lepas.
6. Latih diri anda menjawab soalan-soalan peperiksaan yang lepasmengikut waktu yang telah ditetapkan.
7. Rujuk kepada guru apabila menghadapi masalahberhubung dengan pelajaran.
8. Jangan sekali-kali ponteng kelas ketika hampir peperiksaan.Anda mungkin tertinggal tip-tip penting yang diberikan oleh guru anda.

Utamakan subjek yang sukar dulu ya. Dan juga jangan belajar terus menerus. Maksud Abg Mie, gunakan masa dengan sebaik-baiknya. Masa yang terbaik untuk belajar adalah 30 minit. Selepas itu rehat dalam 5 minit barulah sambung semula.

~ SELAMAT MENGHADAPI PEPERIKSAAN..MOGA MENDAPAT KEJAYAAN YANG DIIMPIKAN ~

Semoga berjaya dan tetapkan Misi 8A ya.

p.s: Kepada sesiapa yang mempunyai soalan boleh emailkan kepada saya di helmisuhaimi@gmail.com. Saya akan berikan pendapat dengan apa yang saya mampu.0 Response to "Teknik Mengulangkaji Pelajaran"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini