INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Bakat Pelukis Komik | Nazry & Afiq

Posted by Helmi Suhaimi On Wednesday, June 02, 2010
Apa pandangan anda dengan lukisan komik pendek di atas? Menakjubkan dan mengejutkan kita dari tidur lena yang panjang? Menarik bukan? Lukisan itu dilukis ketika Afiq berumur 14 tahun lagi. Ketika itu apa pencapaian anda? Adakah telah kita gunakan bakat dengan begitu baik sekali?

Inilah bakat yang dimiliki oleh dua orang adik beradik yang sangat menyukai komik sejak dari kecil lagi (begitulah juga dengan saya.) Nazry (abang) menulis cerita manakala Afiq melukiskannya.

Kolaborasi menarik mereka berdua sememangnya hebat dengan terhasilnya komik-komik yang membuka mata orang ramai dari pelbagai aspek. Karya mereka bukan sekadar hiburan serta omong kosong, tetapi juga hiburan yang membina dan memandaikan orang lain.

Komik bukanlah sesuatu karya yang patut diendahkan serta diabaikan. Pelbagai input motivasi, inspirasi dan perkara baik ada dalamnya. Ia pasti menghiburkan dan memberikan intipati terbaik kepada diri kita semua. Pastinya adakalanya kita ketawa, gembira, bermasam muka, serius semasa membaca komik. Pelbagai reaksi ditunjukkan sama ada sedar atau tidak.

Bagi saya Nazry dan Afiq adalah ikon bakat muda yang perlu dicontohi oleh individu-individu lain terutamanya remaja dan juga belia. Bukan sekadar menggunakan bakat dengan sebaik-baiknya malah kedua-duanya merupakan pelajar yang cemerlang dalam pelajaran masing-masing.

Sepenuh sokongan saya berikan kepada mereka berdua. Kepada remaja dan juga mana-mana individu lain gunakanlah apa sahaja bakat untuk memajukan diri kita masing-masing kerana dengan itu kita membentuk potensi masa hadapan yang cemerlang. Jangan berlengah-lengah lagi dan masih terawang-awang dalam dunia sendiri.

Mulakan gunakan bakat dari sekarang!

Lakukan yang terbaik apa sahaja yang kita minat, mudah, seronok serta ketiga-tiga perkara yang disebutkan. Eksplorasi bakat dan jadikan ia potensi kecemerlangan yang lebih hebat daripada biasa. Semua mampu untuk melakukannya.

"Aim to be the finest comic writer in Malaysia..."- Nazry

Free Comic - The Magic of Comic
Artist: Afiq Salam Feeqry (14 years old)
Writer: Nazry Salam Feeqry
Completion Time: 2 weeks
# of Pages: 6
Tools: Pencil, pen and paper


Keep your good work..

Lain masa saya akan menulis 'Mengapa saya suka membaca komik'..nantikanlah..

0 Response to "Bakat Pelukis Komik | Nazry & Afiq"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini