INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Teknik Menghadapi Peperiksaan

Posted by Helmi Suhaimi On Wednesday, June 09, 2010Persoalan utama yang saya mahu kemukakan adalah, apakah itu peperiksaan? Cuba anda berikan jawapan tersendiri. Jangan risau tiada yang salah bahkan semuanya betul-betul belaka.

Apa yang penting peperiksaan adalah langkah untuk kita menilai keberkesanan kita menghafal, mengingat dan memahi sesuatu perkara yang diajar di dalam kelas. Apa sahaja yang kita belajar perlu diberikan peperiksaan ataupun soalan-soalan demi menguji keberkesanan dan daya pemahaman seseorang.

Cuba berikan jawapan kepada soalan berikut;

Apa Misi anda untuk peperiksaan?

___________________________

Subjek apa paling susah bagi anda?

1__________________
2__________________
3__________________

Teknik untuk menjawab soalan peperiksaan sebenarnya mudah sahaja. Apa yang perlu adalah bagaimana kita menganalisa soalan dan cara kita menggunakan kertas soalan dengan sebaik-baiknya (sama ada soalan objektif atau subjektif).

Yang pastinya jangan gelabah dan gopoh gapah ya. Bertenang dan fokus. Buka kertas soalan, semak soalan-soalan di dalam, analisa soalan, keluarkan isi-isi penting, menjawab kemudian semak.

Selesaikan dahulu soalan yang mudah dan tinggalkan yang sukar. Tetapi jangan lupa kembali kepada soalan yang ditinggalkan ya. Jangkakan berapa lama masa diperlukan untuk satu soalan. sekiranya ada 50 soalan dan masa yang diberikan adalah 2 jam satu soalan sepatutnya dalam masa 2 minit sahaja. Selepas selesai semak jawapan yang ditulis.

Sebelum Peperiksaan

Berkenaan dengan sebelum, semasa dan selepas peperiksaan, pastikan kita sentiasa bersedia dalam ketiga-tiga masa tersebut. Lakukan persediaan pada diri sendiri seperti fizikal, mental, emosi dan rohani. Yang pastinya sebelum peperiksaan jangan lupa ambil sarapan ringan. Nasi lemak jangan diambil, BAHAYA!

Pastikan semua barang dan peralatan peperiksaan dibawa. Datang awal ke lokasi peperiksaan. Tetapi jangan pula berbincang-bincang dengan rakan atau mengulangkaji topik peperiksaan. Sepatutnya anda telah bersedia lebih awal.

Semasa Peperiksaan

Semasa melangkah masuk ke dewan peperiksaan tenangkan hati (lakukan aktiviti latihan minda ya). Duduk dengan tenang dan bacalah doa agar segalanya dipermudahkan. Tunggu kertas soalan diedarkan dan tunggu arahan selanjutnya.

Lakukan teknik-teknik menjawab soalan yang telah saya kemukakan. Jangan panik ya. Nanti segalanya tidak jadi. Perlu sentiasa bertenang. Lakukan yang terbaik dengan masa yang diberikan.

Selepas Peperiksaan

Bagaimana ya? Pasti semuanya lega bila keluar sahaja dari dewan peperiksaan. Perjuangan untuk kertas soalan tersebut berjaya dilaksanakan dengan sebaik-baiknya bukan? Mudah sahaja rupanya.

Tetapi jangan dibawa berbincang dengan rakan-rakan berkaitan dengan soalan dan jawapan yang sepatutnya. Kita berserah atas usaha yang kita telah lakukan. Teruskan berdoa. Buat masa sekarang fokuskan kepada subjek keesokan harinya.

Dengan sedikit tips peperiksaan ini saya harap kita semua dapat mengaplikasikan dengan sebaik-baiknya berdasarkan kepada menilai diri kita. Ha, jangan pula belajar semata-mata kerana peperiksaan ya.

Belajar untuk hidup dan hidup untuk belajar. Gunakan ilmu yang telah dipelajari dengan sebaik-baiknya dan praktikkanlah ya.

Selamat menjawab peperiksaan ya!

0 Response to "Teknik Menghadapi Peperiksaan"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini