INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Cinta dan Harapan

Posted by Helmi Suhaimi On Wednesday, December 03, 2008
Cinta dan Harapan

Yang mana satu pilihan di hati. Antara CINTA dan HARAPAN? Adakah CINTA menghalang harapan daripada termakbul dan mencapai harapan serta impian yang telah tersemat di dalam pemikiran dan hati. Adakah pula HARAPAN mencegah daripada CINTA itu hadir? Yang terutamanya kita perlulah memahami konsep sebenar antara CINTA dan HARAPAN ataupun cita-cita atau impian. Bolehlah dikatakan CINTA serta HARAPAN kedua-duanya amat penting bagi setiap insan.

Harapan yang tercipta pasti kita akan sentiasa berusaha mencari dan mendapatkan apa jua yang diidam-idamkan. Rasa CNTA yang hadir pastilah amat dihargai sepenuhnya oleh si pemilik hati. tetapi, apa jua alasan untuk menerima CINTA serta memperjuangkan HARAPAN adalah bergantung kepada kemampuan seseorang memikul tanggungjawab dan amanah kurniaan ALLAH. Biarlah CINTA kepada ALLAH menjadi keutamaan yang sebenar-benarnya. Keutamaan yang sesungguhnya membawa kepada CINTA di semua pihak.

Setuju atau tidak, CINTA adalah fitrah setiap manusia. Semua pasti mahukan pasangan dalam hidup. Harapan ini perlunya diusahakan dengan mengikut lunas-lunas syariah ISLAM yang telah disyariatkan. Ucapan "Saya Sukakan awak" mestilah diniatkan dan juga diusahakan untuk bersama-sama menuju hari bahagia iaitu Walimatul-Urus, pernikahan. Jika telah diletakakan harapan bekerjasamalah untuk mencapai impian dan harapan yang murni. janganlah di harapkan hanya kepada pihak lelaki sahaja kerana jika mahukan kebahagiaan bermulalah bekerjasama sedari mula sebelum dilangsungkan pernikahan.

Bagi ibu bapa mainkanlah peranan dengan membuka fikiran untuk turut membantu anak-anak yang ingin menjalankan ibadah pernikahan yang telah disyariatkan oleh ISLAM. Tidak perlulah mengikut budaya yang sedia ada untuk menyerahkan segalanya kepada anak-anak. Harapan pernikahan yang diimpikan adalah satu impian yang murni dan InsyaAllah mendapat keberkatan ALLAH dunia dan akhirat.

CINTA dan harapan dalam rumahtangga lebih utama daripada sebelum pernikahan iaitu percintaan. Pesanan saya adalah tidak perlulah memberi harapan serta menaruh harapan. Ini kerana di dalam alam percintaan masih tidak boleh memastikan bahawa benarkah dia adalah jodoh kita. Cukuplah percintaan hanya dengan perkenalan biasa. Ini kerana ramai remaja di luar sana kecewa setelah berlakunya perpisahan sama ada di rancang ataupun tidak di rancang. Sedih dan kecewa sepatutnya tidak perlu berlaku sekiranya batas-batas dalam perkenalan dijaga dengan rapi.

Telah termaktub dalam ajaran ISLAM yang mana harapan terutama termasuklah rasa CINTA yang membara itu diagungkan kerpada ALLAH. Inilah sebenar-benarnya CINTA dan Harapan yang di sandarkan sesuai dengan sifat ALLAH iaitu Al-Wakil. Segala-galanya lakukanlah kerana ALLAH Taala. LillahiTa'ala.


Janganlah kamu berputus asa dari kasih Allah, sebab sesungguhnya tidaklah berputus asa dari kasih Allah kecuali kaum yang kafir

Yusuf: 87


Cuba kita selidik dan amati kembali kisah Nabi Yaakub yang berdasarkan firman ALLAH dalam surah Yusuf yang mana apabila dia berpesan kepada anak-anaknya mencari Nabi Yusuf di Mesir. Rasa CINTA Nabi Yaakub pada anaknya Nabi Yusuf diletakkan kepada ALLAH semata-mata. Harapan nya juga agar tidak berputus asa pada kasih ALLAH.

Ini menunjukkan bahawasanya tidak salah untuk mempunyai rasa CINTA dan Harapan kepada sesuatu atau seseorang tetapi sandarkanlah kepada "Tempat Bersandar" iaitu ALLAH. Mesti kita lebih mempunyai rasa kekuatan dan ketenangan di dalam hati sanubari.

Apa yang penting di sini adalah seperti yang saya katakan tadi iaitu tidak perlu mengharap dan memberi harapan. Kerana lantaran harapan yang tinggi , jika ujian dan dugaan yang berlaku pasti salah seorang akan bersedih hati dan kecewa. Di dalam sesuatu kesulitan kembalikanlah rasa CINTA dan HARAPAN hanya untuk ALLAH. Selalulah berbaik sangka kepada rahmat ALLAH dan lafazkanlah Alhamdulillah kesyukuran kepada ALLAH sepenuhnya.

Doa, CINTA dan Harapan sematkanlah ke dalam hati mengharap kasih ALLAH terutamanya


Dan hanya kepada TuhanMu lah hendaknya engkau berharap
Al-Insyarah: 8

1 Response to "Cinta dan Harapan"

 1. lillah Said,

  artikel yg best.. hm.. saya tringin nak menulis artikel ttg cinta.. tp x reti.. kne blajar lg..

   

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini