INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Motivasi CINTA

Posted by Helmi Suhaimi On Tuesday, December 16, 2008

Erti Cinta~Motivasi CINTA

Apabila memperkatakan tentang CINTA, sudah pasti ia melibatkan hati dan perasaan. Yang terpenting adalah rasa kejujuran dan rasa keikhlasan. Bagaimanakah kita hendak memupuk dan menyemai rasa yang sebenarnya perlu ada di dalam diri kita. Apa yang terutama adalah MOTIVASI. Sering kita dihebahkan dengan perkataan MOTIVASI. Tetapi adakah kita benar-benar memahami takrifan atau erti MOTIVASI yang sebenarnya?

Erti Motivasi adalah sesuatu yang dapat menggerakkan kita memenuhi serta menuju ke arah tuju matlamat yang telah ditetapkan. MATLAMAT adalah bersangkut paut dalam menerapkan motivasi dalam diri seseorang.

Persoalan: Apakah sebab pendorong kita dalam sentiasa memotivasikan diri kita sehari-harian? Jawapan: Pelbagai jawapan boleh diberikan kepada pesoalan yang timbul. Percaya atau tidak, CINTA juga boleh menerapkan dan menjadi sebab seseorang dalam MOTIVASI. Timbul pula persoalan bagaimanakah wujudnya motivasi di dalam CINTA dan CINTA di dalam motivasi. Seperti yang telah diketahui ISLAM menggalakkan setiap umatnya menuju ke arah kecemerlangan dan kejayaan.

Saban hari kedengaran laungan azan di mana-mana sahaja. Lafaz 'Haiya 'alal falah' (marilah menuju kejayaan) menunjukkan bahawasanya kejayaan amat ditiikberatkan dalam pembangunan setiap insan dan keseluruhannya. Begitu juga dengan setiap perbuatan dan tingkah laku kita setiap hari. Ya ataupun tidak adakah kita sentiasa memerhati dan menzahirkannya.

Berbalik kepada MOTIVASI CINTA, di dalam setiap diri insan pasti memerlukan CINTA. Sesiapa yang ditanya persoalan ini pati menjawab berkehendakkan CINTA. Inilah fitrah sejak kita dilahirkan di muka bumi. Kita perhatikan bagaimana seorang bayi yang dilahirkan memerlukan CINTA dan kasih sayang seorang insan bergelar Ibu. Ibulah bidadari kita di dunia yang akan sentiasa menjaga dan mengasihi kita.

Perhatilah di sekeliling kita bagaimana CINTA boleh memotivasikan seseorang dalam kehidupan. Kerana CINTA seseorang berubah menjadi lebih baik, dan kerana CINTA juga menjadikan seseorang ke arah kehancuran. Dalam erti kata lain CINTA boleh memotivasikan seseorang sama ada dalam aspek positif atau negatif. Ia terpulang kepada seseorang arah mana yang ingin ditujunya. Alhamdulillah jika jalan positif yang di pilihnya dan jika negatif bantulah serta pimpinlah ia ke arah positif iaitu jalan yang diredhai ALLAH.

CINTA membuatkan seseorang berusaha untuk mendapatkan apa yang di ingini dan kemahuan di dalam hati. Ketahuilah Motivasi CINTA yang sebenarnya adalah mengharapkan sesuatu dengan kesungguhan dan semangat yang membara serta mempunyai elemen jujur dan ikhlas hanya kerana ALLAH. Jika mengharapkan CINTA manusia telahpun disematkan di dalam syariah ISLAM bahawa pernikahan adalah yang sebenar-benarnya. Tidak salah mencintai insan sebelum pernikahan tetapi berpada-padalah. Cukuplah dengan berkenal kenalan. Hadirkanlah rasa CINTA ketika diijabkabulkan.
CINTAilah insan yang kau kasihi dengan sekadarnya, Kerna satu masa mungkin akan membencinya pula...

Bencilah manusia yang kau musuhi dengan sekadarnya, Kerna satu masa mungkin akan menyintainya pula..

Seperti yang saya tekankan sebelum ini semaikanlah keikhlasan di dalam diri. Lidah mudah melafazkan kata ikhlas tetapi adakah kita benar-benar memahami dan meletak makna ikhlas yang terutama. Hati dan perasaan mesti diperhatikan sejelas-jelasnya. Marilah kita bersama-sama berusaha dengan cekal untuk memotivasikan diri kita. Kerana dengan MOTIVASI dalam diri sahaja kita dapat memperkuatkan hati dan perasaan membuat sesuatu niat kerana ALLAH.

Jika dilihat di hari ini tidak salah jika kita memperkatakan para remaja tidak benar-benar memahami erti CINTA yang sebenar. Ini kerana salah satu daripadanya tidak mempunyai
MOTIVASI CINTA yang sebenar. Pelbagai nafsu yang dilihat menjalankan tugas yang tercemar. Maksiat semakin berleluasa. Tanamkanlah MOTIVASI CINTA disemai serta dibajai rasa keimanan dalam diri dengan tauhid kepada ALLAH. Janganlah nafsu menjadi landasan yang akan membawa kehancuran. Jujur dan ikhlas lah pada diri sendiri sebelum kita melafazkan kata ikhas kepada insan.

Tidakkah kita sedar dengan jelas peranan kita sebagai Khalifah di muka bumi ini. Untuk menyebarkan syariah ISLAM dan menjalankan peranan sebagai Hamba ALLAH. Inilah jalan dan takdir CINTA kita yang sebenar.


MOTIVASI CINTA memberikan CINTA penuh bermakna dan hadir dengan wangian yang harum mewangi
Teruskan dan selalulah bermotivasi engan MOTIVASI yang sebenar. Carilah sesuatu yang memberikan manfaat sepenuhnya kepada semua.

0 Response to "Motivasi CINTA"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini