INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Isthikarah dan Perlaksanaan

Posted by Helmi Suhaimi On Monday, December 15, 2008

Istikharah dan Perlaksanaan

Setiap daripada kita memerlukan membuat sesuatu keputusan apabila diperlukan. Seringkali kita terfikir adakah tindakan serta keputusan yang bakal dibuat adalah yang terbaik untuk semua pihak. Kadangkala kekeliruan boleh berlaku dalam membuat sesuatu keputusan. Persoalan: Bagaimanakah untuk membuat keputusan yang terbaik dan berguna untuk diri, agama, masa kini dan masa hadapan? Jawapan: Pelbagai cara untuk mendapat keputusan yang terbaik. Pelbagai alternatif yang dilakukan seperti perbincangan dengan yang pakar, muhasabah diri, bertanya kepada sahabat dan pelbagai lagi cara. Untuk umat Islam salah satu cara yang terbaik dan dituntut sebenarnya adalah melalui Solat Istikharah.

Apabila memperkatakan Solat Istikharah, ramai yang beranggapan ia hanya perlu dilakukan untuk memilih jodoh. Begitu juga dengan memilih pasangan hidup. Beginilah sinonim Istikharah dalam perlaksanaan bagi diri kita. Sebenarnya aspek Istikharah amat meluas dalam syariah ISLAM. Secara umumnya, Istikharah bermaksud meminta sesuatu. Jelas ia sebenar-benarnya adalah meminta pandangan dan pertolongan ALLAH dalam menentukan sesuatu yang terbaik.

Rasululllah amat menggalakkan kita melakukan Solat Istikharah dalam kehidupan sehari-harian kita. Ini disokong dengan hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari.

Dari Jabir ra., ia berkata: "Nabi pernah mengajarkan kepada kami Istikharah dalam berbagai urusan, seperti mengajarkan sebuah surah dalam Al Quran. Kalau seseorang dari kamu menghendaki sesuatu, maka hendaklah ia solat dua rakaat, kemudian berdoa:

“Ya Allah! Aku mohon pemilihan Mu menerusi pengetahuan Mu dan aku mohon kekuatan Mu menerusi kudrat Mu serta aku minta pada Mu sebahagian dari limpah kurnia Mu yang sangat besar. Sesungguhnya Engkau amat berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa, Engkau amat mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan sesungguhnya Engkau amat mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini adalah baik bagiku dalam urusan agama ku juga dalam urusan penghidupan ku serta natijah pada urusan ku, kini dan akan datang, maka tetapkan lah ia bagi ku dan permudahkanlah ia untukku, serta berkatilah daku padanya. Dan kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini membawa kejahatan kepadaku dalam urusan agamaku, juga dalam urusan penghidupanku dan natijah urusanku, kini dan akan datang, maka elakkanlah ia dariku dan tetapkanlah kebaikan untukku sebagaimana sepatutnya, kemudian jadikanlah daku meredhainya”

Nyata skop Istikharah amat meluas dalam kehidupan kita sehari-harian. Ianya melibatkan membuat keputusan yang bermaksud meminta pertolongan daripada ALLAH dengan sebenar-benarnya. Keikhlasan dan ketaatan kepada ALLAH patut diutamakan. Ramai yang terlupa untuk meminta pertolongan daripada ALLAH terutamanya apabila membuat keputusan yang besar. Tidak salah untuk kita membuat keputusan sendiri tetapi kita tidak tahu adakah keputusan itu baik untuk diri kita dan seterusnya.

Tetapi dijelaskan di sini bahawa menuruti keputusan Istikharah tidak membawa kepada wajib menurutinya. Tetapi ianya tetap perlu diberikan keutamaan. Kronologi diri kita dalam Istikharah, untuk mendapat keputusan adalah melalui 'mimpi' yang dihadirkan ketika tidur. Ulama' Mazhab Syafie, Maliki dan Hambali menyatakan istikharah perlu dilakukan dalam sesuatu yang paling menyakinkan. Ini dikira dalam menyatakan aspek tanda-tanda Istikharah.

Apabila memperkatakan tentang tanda-tanda Istikharah bukan sahaja mimpi perlu dijadikan tana yang nyata. Ini kerana mimpi yang dihadirkan boleh dipertikaikan kerana syaitan juga boleh menggangu mimpi. Benar bahawasanya mimpi daripada ALLAH boleh dihadirkan tetapi perlu diperlihatkan adakah mimpi-mimpi kita benar-benar jelas. Di hari ini pelbagai maksud-maksud mimpi boleh dipertikaikan. Sebenar-benarnya pelbagai lagi tanda istikharah boleh diperolehi. Selepas solat dan doa yang dilafazkan berbincanglah dengan pakar-pakar atau pihak yang lebih berpengalaman terutamanya yang arif dalam hal ehwal agama. Tanda-tanda sekeliling juga boleh dijadikan sesuatu bukti.

Konsep Istikharah melibatkan konsep mengharapkan bantuan kepada ALLAH. Ini boleh dikaitkan dengan konsep Doa, Usaha, Istiqamah dan Tawakkal sepenuhnya. Hati dan perasaan kita dibenarkan dengan tanda-tanda yang dipertunjuki daripada ALLAH.

Kadangkala timbul juga persoalan adakah tanda-tanda yang nyata atau tidak patut diterima atau tidak. Seperti yang dikatakan tadi, Istikharah tidaklah sampai ke tahap wajib menerima serta mengikutinya. Tiada berdosa jika menolaknya dan terus-meneruslah berusaha dan berusaha. Terserah kepada kita juga tetapi janganlah setelah Istikharah yang dilakukan terusan kita mengikut hawa nafsu yang seringkali menipu. Serlahlah keputusan yang bakal dibuat berlandaskan syariah dan keimanan di dada. Sekiranya keputusan yang dilakukan tetap mengakibatkan kesusahan tetaplah bertawakal dan berserah kepada ALLAH. Setiap ujian ang menimpa pasti ada hikmah yang tersedia.

Keredhaan kepada ALLAH perlu dijadikan landasan sepenuhnya. Penyerahan 'total' perlu diadaptasikan kepada realiti kehidupan yang sememangnya dipenuhi dengan pelbagai persoalan. Sebenar-benarnya lakukanlah Istikharah sebelum membuat apa-apa jua keputusan. Ini kerana jika timbul ragu-ragu dalam keputusan yang dilakukan mungkin akan timbul lagi persoalan yang meragu-ragukan. Ini bermaksud janganlah kita detik-detik akhir di masa timbul keraguan di hati barulah kita bersungguh-sungguh Istikharah. Ini mungkin memudaratkan kepada sesuatu pihak.

Singkapkanlah rahsia di dalam membuat keputusan. Ini melibatkan segala-galanya dalam kehidupan. Janganlah ragu-ragu dalam membuat Istikharah kepada ALLAH. Mintalah bantuan dan pertolongan kepada ALLAH. Hanya kepada ALLAH sahajalah hak kita untuk meminta bantuan dan ALLAH sentiasa akan memberi dan membantu apa yang kita perlukan.

Di sini saya sertakan artikel yang dinyatakan di dalam Darul Syifa' mengenai cara-cara perlaksanaan Solat Istikharah:

Mengikut beberapa buah kitab seperti Kitab Minyatul Musolli, Sabilal Muhtadin dan Sairus Salikin, secara ringkasnya cara melakukan Solat Istikharah adalah seperti berikut;

 1. Waktu yang terbaik ialah pada 2/3 malam (iaitu sekitar pukul 2 pagi). Bagaimana pun boleh dilakukan pada bila-bila masa dalam waktu yang di haruskan sembahyang contohnya selepas maghrib.
 2. Niatnya “Sahaja aku sembahyang sunat istikharah dua rakaat kerana Allah ta’ala”
 3. Dalam rakaat pertama selepas Surah Al-Fatihah baca Surah Al-Kafirun atau apa-apa sahaja surah lain yang terbaik kita boleh baca.
 4. Dalam rakaat kedua selepas Surah Al-Fatihah baca Surah Al-Ikhlas atau apa-apa sahaja surah lain yang terbaik kita boleh baca.
 5. Selepas memberi salam baca doa berikut (mulakan dengan basmalah dan selawat dahulu)

Terjemahan Doa':

Ya Allah! Aku mohon pemilihan Mu menerusi pengetahuan Mu dan aku mohon kekuatan Mu menerusi kudrat Mu serta aku minta pada Mu sebahagian dari limpah kurnia Mu yang sangat besar. Sesungguhnya Engkau amat berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa, Engkau amat mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan sesungguhnya Engkau amat mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini (…sebutkan hajat..) adalah baik bagiku dalam urusan agama ku juga dalam urusan penghidupan ku serta natijah pada urusan ku, kini dan akan datang, maka tetapkan lah ia bagi ku dan permudahkanlah ia untukku, serta berkatilah daku padanya. Dan kiranya Engkau mengetahui bahawa perkara ini (…sebutkan hajat..) membawa kejahatan kepadaku dalam urusan agamaku, juga dalam urusan penghidupanku dan natijah urusanku, kini dan akan datang, maka elakkanlah ia dariku dan tetapkanlah kebaikan untukku sebagaimana sepatutnya, kemudian jadikanlah daku meredhainya. (Dari hadis riwayat Imam Bukhari)

Untuk penjelasan yang lebih mendalam berkenaan Solat Istikharah ini anda patut dengar kupasan yang panjang lebar selama 47 minit tentang solat ini oleh Tuan Guru Dato Dr. Haron Din.

Sila muat turun rakaman tersebut di sini

~ Di sini dapat kita smpulkan bahawa Istikharah amatlah patut menjadi kemestian kepada kita semua. InsyaAllah apa yang kita lakukan pasti memberikan rahmat daripada ALLAH secara total. Apa yang penting adalah kita sentiasa berfikiran positif dan bersedia menghadapi apa sahaja ujian yang menimpa diri kita.0 Response to "Isthikarah dan Perlaksanaan"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini