INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Talk 'Teknik Belajar Efektif'

Posted by Helmi Suhaimi On Sunday, March 14, 2010

Pada 13 Mac 2010, saya telah diberikan amanah dan jemputan daripada pihak penganjur MoKep 2010 satu program motivasi kecemerlangan pelajar di Masjid Al-Azim Pandan Indah untuk ceramah Teknik Belajar Efektif. Pada saya ini merupakan pengenalan kepada TALENT LEARNING STYLE yang akan dianjurkan di seluruh sekolah-sekolah satu Malaysia.

Seramai 50 peserta dari pelbagai lapisan umur sekolah rendah dan menengah telah menghadiri program ini. Sememangnya mereka semua adalah antara orang yang sangat bertuah kerana dapat menghadirkan diri di program yang dianjurkan 3 hari 2 malam itu.

Pada sesi saya, dua jam telah saya gunakan dengan sebaik-baiknya untuk berkongsi dengan semua peserta tentang cara belajar sebenar.

Belajar untuk hidup, hidup untuk belajar. Inilah slogan yang sering saya gunakan apabila ingin menerangkan kepada pelajar yang mana belajar bukan hanya untuk lulus cemerlang dalam peperiksaan, malah lebih daripada itu. Kecemerlangan belajar perlu digunapakai untuk kehidupan dalam apa jua keadaan.

Sepanjang persembahan saya, saya lebih gemar bertanyakan soalan kepada semua peserta. Ini adalah kerana untuk membuka minda dan fikiran mereka untuk sentiasa berfikir. Teknik begini pada saya lebih efektif dan diingati kerana mereka sendiri akan mengemukakan pandangan dan pendapat mereka. Bagi saya tiada salah dalam apa juga pendapat yang mereka berikan. Seorang pelajar yang betul-betul minat untuk belajar demi masa hadapan mereka akan sentiasa memberikan buah fikiran untuk menjadi lebih kreatif dan inovatif.

Melalui ujian VAK, saya melihat ramai daripada peserta adalah mempunyai personaliti Auditori. Visual adalah sebahagian sahaja daripada mereka dan Kinestetik hanyalah 4 orang sahaja.

Seronok saya melihat mereka turut serta dalam setiap apa yang saya kongiskan. Gelak ketawa dan suka ria mereka menandakan mereka adalah seorang yang betul-betul minat untuk belajar. Gaya persembahan saya santai dan bersifat interaktif. Saya akan pastikan setiap peserta akan turut bersama-sama dalam persembahan saya. Saya sendiri akan pastikan mereka tidak akan hilang fokus.

Yang penting saya seronok lihat telatah setiap peserta. Sebab itulah dari awal saya tekankan betapa pentingnya mereka sentiasa seronok untuk belajar.

Harapan saya agar semua peserta mendapat manfaat secara berterusan.

Buka Minda, Buka Fikiran0 Response to "Talk 'Teknik Belajar Efektif'"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini