INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Jangan Padamkan Impian

Posted by Helmi Suhaimi On Tuesday, March 09, 2010
Adakah anda semua mempunyai impian? Apa impian anda. Isikan di ruangan kosong yang saya sediakan:

__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________

Sudah tulis? Cuba lihat kembali. Adakah impian anda mampu menjadi kenyataan? Adakah anda yakin anda mampu menjadikan impian anda realiti?

Teruskan berimpian. Eh, kenapa anda hendak padam impian yang anda tulis. Biarkan sahaja. Jangan pula anda padamkan impian anda. Impian sebesar mana pun, sepelik mana pun teruskanlah. Itu tandanya anda seorang yang mempunyai impian.

Impian Perlu Besar dan Hebat

Setiap impian yang anda tulis ia mestilah impian yang besar dan memang hebat. Jangan sekat impian anda. 'Mampu ke aku capai impian ni?' Pertanyaan ini menandakan anda ragu-ragu dengan impian anda sendiri. Mengapa pula mustahil? Impian itu impian anda jadi anda mesti percaya.

Ada pula yang takut diejek jika impiannya terlalu besar. Biarkan sahaja. Anda yang menentukan impian anda menjadi realiti atau tidak, bukan mereka.

Seseorang yang hebat adalah seseoarang yang mempunyai impian yang besar. Cuba anda lihat seperti Martin J Luther King. Beliau mempunyai impian yang sangat besar. Ramai orang tidak percaya tetapi beliau tetap dengan impianya untuk mendapatkan samataraf orang kulit hitam.

I HAVE A DREAM. Inilah yang beliau selalu laung-laungkan.

Bagaimana pula dengan anda?

Minda Positif

Anda perlu ada minda yang positif untuk terus yakin dan percaya kepada impian anda. Ini tersangat penting untuk anda lakukan. Jangan sesekali ada perasaan negatif di minda anda. Perasan yang negatif akan membawa kepada minda yang negatif.

Selalukan fikirkan anda mampu untuk melakukan apa yang anda impikan. Katakan, 'Aku pasti mampu melakukannya.'

minda yang negatif akan menghalang impian dari selari dengan matlamat arah tuju. Ia pasti akan membuatkan impian tersasar.

Berani Gagal

'Boleh ke. Macam gagal saja. Mesti aku putus asa nanti.'

Jangan takut untuk gagal. Gagal adalah satu cara untuk anda lebih berjaya. Setiap orang yang berjaya pada hari ini melalui 80% kegagalan sebelum mendapat 20% kejayaan.

Anda perlu berani gagal. Jangan mudah putus asa. Kuatkan semangat dan tabahkan hati. Percayalah anda akan merasai nikmat kegagalan apabila anda berjaya nanti. Saya pernah merasainya.

Saya sendiri pernah gagal. Siapa yang tidak pernah gagal? Saya tetap bangkit semula dan teruskan dengan impian saya. Saya akan terus mengatur strategi untuk kehidupan. Impian mesti diteruskan.

Pada saya gagal adalah lumrah kepada impian. Sama ada anda menyerah kalah atau tidak sahaja. Cuba anda bayangkan anda mendapat tahu di depan rumah anda ada harta karun. Anda korek punya korek namun tidak dijumpai. Berhari-hari anda berusaha namun masih gagal ditemui harta karun. 'Fed up aku'. Lalu anda meninggalkan sahaja usaha pencarian anda.

Satu hari jiran anda meminta menyambung usaha pencarian. "Alah, sia-sia sahaja. Harta karun tu tiada pun.' Jiran anda tetap mahu meneruskan. 'kalau ada aku punyalah ye.' 'Ambillah aku tak kisah. Yang pasti memang tiada pun.' Selang beberapa jam mengorek jiran anda berjaya menemui harta karun itu.

Sekarang apa perasaan anda?

Impian menjadi Kenyataan

mahukah anda impian menjadi kenyataan? Pasti anda mahu bukan. Teruskan memasang impian. Namun, jangan pula anda lupa untuk berusaha ke arah impian anda. Jika tidak mesti impian hanya sekadar impian.

BUKTIkan anda mampu untuk mencapai impian anda.

Inspirasi

Apa inspirasi anda? Saya selalu bertanya soalan ini kepada semua orang. Impian anda perlu disertai dengan inspirasi yang akan membantu anda mencapai impian anda secara langsung mahupun tidak langsung.

ACTION!

Perkara yang paling penting untuk anda terus berada di landasan impian anda adalah dengan ACTION! Mulakan usaha bermula daripada saat anda membaca tulisan saya ini. Jangan berlengah lagi.

Buka Minda, Buka Fikiran

0 Response to "Jangan Padamkan Impian"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini