INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Ceramah di SMKA Bandar Penawar

Posted by Helmi Suhaimi On Thursday, August 19, 2010

Pada tahun 2000, ada satu nazar yang saya lakukan sendiri; 

 "10 tahun akan datang aku akan datang sekolah semula untuk memberi nilai kepada seluruh para pelajar hari itu."

Alhamdulillah, pada 27 Julai 2010 (Selasa) yang lepas nazar saya telah ditunaikan. Perkongsian kepada para pelajar tingkatan 5 (SPM) dan juga 6 (STPM) amat bermakna sekali pada saya. Walaupun masa yang singkat dan terhad, dapat juga saya persembahkan sesuatu nilai kepada para pelajar tersebut. Lokasinya di surau Al-Falah yang mana nostalgia saya sepanjang tahun 1996-2000 di sana. ( Ustaz Fauzi, Ustaz Mujeini, Ustaz Ghani, Ustaz Suliman Sujak, Ustaz Yusof, Ustaz Azmi Mamat, Ustaz Rosli, Ustazah Zaini, Ustazah Khadijah, Ustazah Faridah, serta seluruh ustaz dan ustazah..Terima kasih sepenuhnya diucapkan)

Terima kasih kepada guru kaunseling, Ustazah Cik Siti Khadijah kerana mengaturkan pertemuan saya bersama para pelajar. Jika mengikut perancangan, saya ingin sekali untuk berkongsi rasa pada majlis sambutan hari guru yang lepas, tetapi jadual tidak mengizinkan saya.

Sempena nifsu Syaaban kali ini yang mana pihak sekolah mengadakan hari berpuasa untuk semua, saya seronok dan syukur dapat melihat dan berkongsi rasa kepada adik-adik yang telah lama saya tinggalkan. Saya melihat seakan-akan saya dahulu yang duduk di tempat mereka hari ini. Nostalgia lama seolah-olah terimbau kembali. Terasa rindu pula pada suasana dahulu di sekolah bersama guru-guru dan sahabat yang bermacam ragamnya.

Tiada topik khusus yang saya kongsikan kepada mereka kecuali sejarah saya di sekolah, impian yang saya bina semasa di sekolah, harapan saya serta berkongsi dunia semalam dan dunia hari ini. Jika dahulu dunia saya sebagai pelajar sekolah tetapi dunia hari ini sudah sudah jauh berbeza.

Seperti biasa, setiap kali saya berceramah saya akan membentangkan elemen bakat. Saya percaya di mana saya pergi bakat perlu diraikan dengan sepenuhnya. Ia pasti akan membangkitkan nyala rasa setiap para pelajar untuk lebih cemerlang daripada biasa. Apabila saya perhatikan sememangnya bakat-bakat di sini perlu diraikan. Tidak dilupa juga merungkai memori lama semasa di sekolah sebagai pelajar yang memakai baju ungu dahulu.

Dunia hari ini dalam abad ke-21 para pelajar perlu lebih mematangkan diri atas dunia hari ini penuh dengan pelbagai peluang dan jalan untuk cemerlang. Ilmu dan pengalaman perlu bermula daripada sekarang untuk meninggalkan jejak legasi sebagai individu yang mementingkan kejayaan bukan sekadar untuk diri sendiri malah orang lain. 

Sifat mementingkan diri sendiri sebenarnya tidak cukup untuk berjaya dengan kadar sebenar. Ia perlu lebih meluas. Bakat perlu ditonjolkan dan perlu dibangkitkan mulai hari ini. Jika dahulu saya langsung tidak didedahkan dengan dunia bakat yang sebenar, tetapi hari ini saya pasti akan berkongsi setiap perkara berkenaan bakat. Saya percaya halatuju mereka akan semakin jelas.

Setiap para pelajar menampakkan impian untuk berjaya. Namun pendedahan kejayaan sebenar perlu bermula hari ini yang akan mencipta masa hadapan. Setiap ilmu perlu diamalkan dan matlamat perlu jelas. Bukankah pepatah Arab ada menyatakan "ilmu tanpa amal umpama pepohon yang tidak berbuah."

Sedikit sebanyak, dalam perkongsian kali ini harapan saya minda para pelajar hari ini lebih terbuka untuk berfikir lebih matang serta mencipta legasi mereka sendiri. Dunia hari ini memerlukan individu yang sentiasa berimpian dan berusaha sepenuhnya ke arah impian yang dibina. Saya doakan mudah-mudahan persiapan mereka untuk menghadapi peperiksaan pada tahun ini dipermudahkan.

InsyaAllah tahun hadapan rancangannya adalah untuk berkongsi penuh dengan seluruh pelajar SMKA Bandar Penawar dalam satu proses dan jangka masa yang lebih panjang. Ada impian dan harapan sendiri saya kepada sekolah yang dahulunya tempat saya menuntut ilmu ini. 

SMKA Bandar Penawar, saya akan datang lagi!


0 Response to "Ceramah di SMKA Bandar Penawar"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini