INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Impak Inovasi Kepada Pelajar | BAB 14 SAYA REMAJA INOVATIF

Posted by Helmi Suhaimi On Wednesday, January 05, 2011
Berikut saya kongsikan bab 14 untuk Buku Saya Remaja Inovatif


-------------------------------------------------------------

"Jadilah pelajar yang penuh dengan idea dan inspirasi. Sekiranya saudara memiliki idea hebat, tunjukkan pada seluruh dunia. Mereka mungkin ketawakan saudara, tetapi pasti bangun menjadi seorang inovator hebat satu hari nanti"

Bagaimana perasaan para pelajar sekarang? Sudahkah para pelajar nampak impak kepada diri kita?

“Saya rasa seronok dan hebat. Saya belajar banyak perkara baru.” kata salah seorang daripada pelajar yang menyertai Kem Inovasi Sekolah. TAHNIAH sekiranya kita merasakan yang sama.

Kami akan terangkan lebih jelas impak kepada pelajar mengikut kajian pakar.

Inovasi memberikan impak positif kepada diri kita sebagai pelajar. Bagaimana pula dengan impak negatif? Pada saya tiada impak negatif terjadi apabila kita mempelajari dan terlibat dalam dunia inovasi. Malah kita lebih berjaya dan mendapat prestasi tinggi dalam segala aspek terutamanya pembelajaran dan juga kehidupan.

Berdasarkan kajian Academy of Applied Science, kreativiti dan inovasi mencipta impak yang hebat serta cemerlang kepada para pelajar. Pembangunan diri pelajar menjadi keutamaan. Antara impak positif yang jelas adalah:
Impak Satu:
Membina imej peribadi
- Pelajar mempunyai keyakinan diri dan lebih cemerlang dalam pembelajaran. Personaliti mereka terarah kepada menjadi pelajar yang berdisiplin dan mengikut peraturan sekolah.
- Pelajar sentiasa berusaha mendapat kecemerlangan daripada segenap aspek pembinaan diri.

Impak Dua:
Membangkitkan kreativiti dalam aspek pembelajaran
- Pelajar mempunyai sifat yang perlu digalakkan iaiu banyak bertanya. Setiap soalan dan permasalahan yang diberi, diselesaikan dengan kreatif dan inovatif. Teknik belajar mereka juga lebih baik. Contohnya menggunakan peta minda bagi membuat nota.

Impak Tiga:
Menghubung kait kaedah saintifik kepada dunia sebenar
- Ia bersesuaian dengan subjek yang berkaitan dengan sains. Fakta sains dapat dibuktikan secara realiti. Segalanya mempunyai penjelasan dalam dunia sebenar. Maksudnya di sini, pelajar belajar berlandaskan dunia sebenar melalui teori dan praktikal.

Impak Empat:
Meningkatkan semangat inovasi dalam hidup
- Hidup mereka dipenuhi dengan usaha menyelesaikan masalah dan membuat keputusan berkaitan perkara baru.

Impak Lima:
Membina skil berfikiran logik, menyelesaikan masalah secara kreatif, mengambil risiko secara bijak dan juga berkomunikasi
- Pelajar menggunakan keseluruhan otak iaitu otak kiri dan kanan. Mereka lebih berani mencuba dan tidak takut gagal.

Para pelajar juga perlu: 

1. Menyelesaikan dan menjawab persoalan sebenar
2. Membangunkan daya berfikir tahap tinggi
3. Menggunakan kreativiti dan berfikir secara kritikal
4. Menggunakan penyelidikan dan cara kajian lain
5. Mengamalkan kejayaan dan pembangunan kendiri
6. Belajar cara mendokumentasi proses pemikiran
7. Melahirkan reka cipta yang asli serta menerima pengiktirafan dalam penyertaan proses reka cipta
8. Membina daya pengucapan awam yang berkesan


Kita Ajar…
Kepentingan Inovasi
Kegagalan sebagai landasan kejayaan
Skil berpasukan 
Langkah menyelesaikan masalah
Semua orang mempunyai bakat 
Bagaimana mereka mengajar diri sendiri
Mereka Belajar…
Cara berfikir secara kreatif dan inovatif
Percaya impian hidup
Percaya antara satu sama lain
Langkah menghadapi ujian hidup
Memberikan penghargaan kepada diri sendiri
Bagaimana cara belajar sebenar


Inovasi mendidik pelajar menghubungkan dunia pembelajaran selari dengan dunia realiti. Pelajar sentiasa meningkatkan daya berfikir dan menggunakan otak kanan iaitu otak yang kreatif dengan lebih efektif dan berdaya saing. 

Apabila pelajar berfikir kreatif dalam pelajaran, beliau:

1. Membuat nota dengan lebih menarik. Contohnya menggunakan peta minda
2. Mempelbagaikan cara belajar
3. Bertanya soalan apabila kurang faham
4. Banyak belajar di luar kelas
5. Pelajari teknik belajar secara berkesan. Sebagai contoh secara berkumpulan
6. Menggunakan lukisan dalam konsep yang baru
7. Merangsang minda untuk lebih berjaya dan bermotivasi


Dapatkan di kedai-kedai buku berdekatan. Boleh juga tempah melalui saya.0 Response to "Impak Inovasi Kepada Pelajar | BAB 14 SAYA REMAJA INOVATIF"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini