INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Masa Menetapkan Azam | VISION

Posted by Helmi Suhaimi On Saturday, January 01, 2011
"Kadang-kadang kita perlu berlari untuk kita mula berjalan"
Bilakah masa yang sesuai untuk menetapkan azam serta matlamat? Adakah menjelangnya atau semakin hampir setiap tahun baru adalah masa yang sesuai untuk kita menetapkan azam? Selalu kita dengar pertanyaan ini bila hampir tiba atau awal tahun baru, " Apa azam tahun baru ini?"

Azam sebenarnya boleh dibuat pada bila-bila masa sahaja terutamanya ada sesuatu matlamat yang kita ingin capai. Tiada waktu tertentu yang ditetapkan untuk kita melakar mahupun menetapkan azam. 

Dikongsikan antara perkara-perkara penting dalam menetapkan azam iaitu 'VISION'


Vivid
(Jelas)
-  Azam mahupun impian perlu jelas dan terang. Rancang dan buat pelan tindakan azam.
- Jika ini kata-kata kita, "Aku berazam untuk beli kereta tahun ini". Nyatakan kereta apa yang mahu dibeli.
- Tuliskan mahupun gambarkan dengan nyata apa yang kita mahukan
- Semakin jelas azam, semakin bersemangat kita untuk mendapatkannya 

Intense
(Beria-ia)
- Apa yang kita mahukan mestilah apa yang kita benar-benar mahukan bukan sekadar suka-suka sahaja
- Berimaginasi dengan azam. Biar orang berkata kita berangan-angan sahaja.Jangan terikut-ikut dengan apa yang orang katakan. Kita perlu buktikan
- Lakukan dan usahakan dengan bersungguh-sungguh

Stimulating
(Membangkitkan rasa)
- Passionate. Ini merupakan kata lain bagi kata kunci di atas.
- Semangat untuk mencapai sesuatu perkara membuak-buak dan teramat mahukannya.
- Sentiasa berimaginasi mengenai perkara yang kita azamkan. 
Involving
(Turut serta) 
- Jangan biarkan apa yang kita azamkan itu semata-mata dimulut sahaja. Ia perlu disertakan dengan  seluruh jiwa raga dan usaha yang berterusan.
- Perlu disertai dengan doa, usaha, istiqamah, tawakkal dan syukur.

Original
(Asli)
- Azam kita perlu asli datang daripada diri kita sendiri
- Jangan set azam kerana disuruh oleh orang lain mahupun terikut-ikut dengan kawan
Needed
(Amat memerlukan)
- Ia perlulah penting yang teramat sangat
- Kita amat benar-benar perlukan azam tersebut

"Masa untuk terus maju ke hadapan dengan memfokuskan pelaksanaan gerak kerja untuk lebih memberi impak nilai sebenar adalah bermula pada hari ini"

Yakin dan yang percaya "Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan"

"Manjadda Wajada", "Sesiapa yang berusaha dia pasti akan berjaya"

0 Response to "Masa Menetapkan Azam | VISION"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini