INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

AKAN DATANG BERMULA 2011 | Program Pembangunan Bakat di Universiti Anda

Posted by Helmi Suhaimi On Saturday, January 01, 2011

Bermula pada tahun 2011, Tim Talent Development Consulting (TDC) akan memeriahkan lagi siri pembangunan diri untuk pelajar-pelajar universiti seluruh Malaysia. Setiap program yang akan diadakan adalah berteraskan kepada prinsip bakat, kreativiti dan inovasi yang tersendiri. 

Perancangan iniBerd selari dengan saranan serta unjuran Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) melalui Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin. Ia adalah berdasarkan kenyataan beliau di akhbar The Star pada 2 Mei 2010 iaitu untuk mewujudkan program pembangunan bakat di setiap universiti di Malaysia. 

Berdasarkan beliau, Tujuan utama pelaksanaan ini adalah untuk membantu graduan-graduan untuk lebih kreatif dan inovatif. 

Berikut adalah kenyataan akhbar tersebut:
Talent development programme in varsities

PASIR GUDANG: The Higher Education Ministry will be introducing talent development programmes in varsities to help undergraduates be more creative and innovative, said its minister Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

He said under the plan, the ministry would be roping in experts who would coach students in the aspects of creativity and innovation.

"Before, we invested in terms of manpower and machinery. Now we want to take it a step further and focus more on research and developement to contribute to Malaysia's knowledge economy," he said.

He told this to reporters after officiating a youth development programme in Masai here today which was organised by Persatuan Belia Mutiara Pasir Gudang and Pasir Gudang Umno Youth. - Bernama

Published: Sunday May 2, 2010 MYT 3:59:00 PM- The Star

Pada kami, kenyataan tersebut teramat perlu dan penting untuk dilaksanakan atas kerana kebanyakan para pelajar merasakan kecemerlangan akademik merupakan titik tolak kepada pencapaian kerjaya yang cemerlang juga. Secara realitinya akademik sudah berubah menjadi aset kedua selepas bakat masing-masing. 

Percaya atau tidak setiap tahun kadar pengangguran semakin bertambah dari semasa ke semasa. Sesuatu perlu dilakukan untuk mengurangkan kadar penggangguran yang semakin berleluasa.

Antara program utama yang akan dilaksanakan dengan cara jelajah seluruh universiti adalah Seminar Revolusi Bakat , Innovasity  , Seminar Talentpreneurs , dan beberapa lagi yang lain. Kami juga menyediakan modul atas permintaan dan matlamat universiti tertentu. Setiap pembentangan modul seperti yang dinyatakan adalah berteraskan kepada pembangunan bakat, kreativiti dan inovasi para pelajar. 

Dengan itu para pelajar akan lebih bersedia untuk menghadapi dunia reliti yang menjanjikan mereka kerjaya yang lebih menyakinkan diri mereka sendiri iaitu kerjaya ke arah penggunaan bakat masing-masing.

Latihan lain adalah ke arah latihan yang terus menyediakan para pelajar untuk menceburi bidang keusahawanan juga diwujudkan. Salah satunya program yang dianjurkan adalah Facilitator & Entrepreneurship Training.
Hubungi kami untuk maklumat lanjut di talian  019 3499 536.0 Response to "AKAN DATANG BERMULA 2011 | Program Pembangunan Bakat di Universiti Anda"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini