INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Faktor Kejayaan | Walt Disney

Posted by Helmi Suhaimi On Monday, March 08, 2010


Steve Jobs, Walt Disney dan Michael Jordan (dan beberapa nama lagi).

Siapakah mereka?

Apakah persamaan yang terdapat dalam diri mereka?

Apakah kejayaan mereka?

Mereka semua pernah diberitahu oleh orang-orang yang mereka hormati dan percaya bahawa mereka harus kemaskan apa yang mereka lakukan, lupakan impian mereka dan buat sesuatu yang lebih mudah dan kurang mencabar. Mangapa jadi begini? Pernahkah anda terfikir.

Ramai yang akan mengambil "nasihat" ini dengan serius, kembali kepada norma masyarakat dan menyembunyikan impian mereka seumur hidup.

Akan tetapi, ada sesuatu yang terdapat di dalam diri individu-individu di atas yang membuatkan mereka lain daripada yang lain. Mereka mempunyai semangat yang kuat. Semangat yang tidak dapat dihentikan.

Mereka melakukan sesuatu dengan kepersisan yang tinggi dan mencapai kejayaan yang amat luar biasa.

Persoalannya, apakah yang menghasilkan semangat yang tidak dapat dihentikan ini?

Ia bukan peluang dan juga bukan nasib semata-mata.

Anda juga mempunyai semangat yang kuat ini di dalam diri anda. Cuma anda belum mengeluarkannya sahaja. Masa yang sesuai adalh bermula pada hari ini, saat ini. Jangan tunggu lagi. Mulakan daripada sekarang.

Salah satu perkara yang amat penting yang perlu anda tahu ialah:

"Keadaan persekitaran bukan faktor yang menentukan realiti kita"

Keadaan persekitaran yang saya maksudkan adalah seperti "nasihat-nasihat" yang kurang membantu yang sering menusuk ke dalam telinga kita seperti:

"Keluarga kita ditakdirkan untuk bekerja makan gaji"

"Mengapa nak memberhentikan kerja yang memberikan pendapatan yang lumayan ini hanya semata-mata nak mencapai impian anda yang belum pasti berjaya?"

"Baik kau lupakan angan-angan kau tu"

Jangan salah faham. Niat mereka mungkin baik tetapi bagaimana pula dengan kesannya terhadap anda.

Banyak pencapaian yang hebat-hebat di dunia ini mungkin tidak dapat dirasai sekiranya mereka tidak mempunyai semangat yang kuat untuk mencapai kejayaan tersebut.

Baik, untuk Faktor kejayaan kali ini saya ingin menceritakan kepada anda semua kisah Walt Disney. Apa kisahnya..

Walt Disney, pada suatu ketika dahulu, jatuh bankrap setiap 18 bulan selama 30 tahun dan beliau terpaksa meminjam wang daripada polisi insurans hayatnya untuk membiayai ideanya iaitu membuat dan menayangkan siri kartun melalui televisyen.

Beliau membawa ideanya ke NBC (salah satu stesyen TV di Amerika) dan pihak NBC menolaknya dengan mengatakan bahawa TV bukan media untuk hiburan. (Pada masa itu, TV hanyalah sumber maklumat)

Kemudian Walt Disney pun mambawa ideanya ke ABC (juga merupakan nama salah satu stesyen TV di Amerika - Bukan Air Batu Campur) yang merupakan stesyen TV yang kurang maju pada masa itu.

ABC membeli ideanya dan mula menayangkan siri kartun Walt Disney. Hasilnya, tindakan tersebut menghasilkan kejayaan yang paling besar dalam sejarah penayangan pada masa itu.

Beliau tidak dipengaruhi oleh persekitarannya seperti jatuh bankrap, hutang-piutangnya dan nasihat yang kurang membantu daripada kawan-kawan serta ahli keluarganya.

Semangat yang terdapat di dalam dirinya memang tidak dapat dihentikan.

Pada hari ini, nama Walt Disney sudah sebati dengan dunia kartun dan animasi dan terkenal di seluruh dunia. Nama serta hasil kerja beliau mempunyai pengaruh begitu besar sehingga boleh menyatukan ataupun memusnahkan dunia ini.

Lain kali, apabila anda menonton televisyen untuk tujuan hiburan, fikirkanlah siapakah yang memulakan idea ini dan apakah faktor yang menyumbang kepada kejayaan ini.

Itulah kehebatan kuasa yang tidak dapat dihentikan. Keluarkan kuasa tersebut dan mula mencipta kejayaan anda pada hari ini.


Buka Minda, Buka Fikiran

0 Response to "Faktor Kejayaan | Walt Disney"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini