INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Di Lema Melayu

Posted by Helmi Suhaimi On Wednesday, October 08, 2008
Saban hari kita mendengar kejayaan orang Melayu dalam perniagaan, tetapi adakah nama orang melayu gah di mata Rakyat Malaysia. Jika ditanya siapakah Tony Fernandez.Jawapan: CEO Air Asia. Siapakah Ananda Krishnan.Jawapan: Owner Maxis and CEO Astro.
Cuba kita tanya siapa Orang melayu yang di antara 10 Rakyat terkaya di Malaysia?? Jawapan: Tan sri Syed Mokhtar Al-Bukhary, Tan Sri Azman Hashim.

Mereka amat terkemuka dalam bidang kejayaan dan kekayaan di dalam bidang masing-masing.

Persoalan: ramai orang melayu mahu berniaga, tetapi mengapa ramai juga yang baru hendak bermula sudah 'tersungkur'.

Antara jawapan yang utama adalah kita tidak bijak dalam mewujudkan idea baru dan bagaimana untuk mengamalkan 'Law of Success'. Kita juga tidak bijak dalam menguruskan kewangan.

Pengurusan kewangan adalah sesuatu perkara yang sangat penting dan patut dititikberatkan oleh orang Melayu untuk menjana kekayaan dan 'menambah keuntungan kewangan' di dalam perniagaan. Pembelajaran dan Perbincangan bersama Konsultan sangat penting untuk mendapatkan informasi dan pengetahuan di dalam ilmu menambah kekayaan.

Orang Melayu hendaklah bersedia dengan ilmu cthnya; pelaburan, takaful, hartanah dll. Di masa kini pelbagai produk syariah di sediakan di mana ianya halal dari segi transaksi yang dilakukan. oleh itu, bangkitlah orang Melayu dalam menjana kekayaan dan memartabatkan bangsa di dalam bidang perniagaan serta mengukuhkan ekuiti, ekonomi dan kekayaan kita!!!

Mohd helmi bin Md Suhaimi
012-3052143
Master of Economics, Universiti Islam Antarabangsa malaysia (IIUM)
(Unit trust Consultant, CIMB Wealth Advisors)
No. 357, Blok 16 Felda Kledang,
81900 Kota Tinggi, Johor

0 Response to "Di Lema Melayu"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini