INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Imaginasi Pencetus Inspirasi

Posted by Helmi Suhaimi On Tuesday, March 19, 2013


Kita semua pasti mempunyai imaginasi termasuklah kanak-kanak. Imaginasi yang diusahakan untuk penghasilkan amat memberi makna sekali. Ia akan memberi nilai yang positif terutamanya untuk menghasilkan sesuatu menggunakan pemikiran dan daya imaginasi. Ia pasti memberi inspirasi.

Kita sebagai ibu bapa tidak perlu menyekat imaginasi anak-anak kita. Minat dan kemahuan mereka tidak perlu disekat selagi ianya tidak membahayakan. Mereka perlu hasilkan karya mereka sendiri.Anak-anak kita masing-masing mempunyai imaginasi mereka sendiri. Ia lebih bersifatkan ke arah kelebihan dan kebolehan mereka sendiri. Biarkan mereka berimaginasi. Tugas kita hanyalah monitor dan membuat pencerahan positif kepada imaginasi mereka.

Dorong mereka untuk menceritakan imaginasi mereka. Jika boleh bantu mereka mencipta sesuatu berdasarkan imaginasi mereka. Ini membuatkan mereka lebih yakin diri serta lebih kreatif dan inovatif.

Setiap karya mahupun ciptaan yang ada hari ini bermula dengan imaginasi. Semuanya bermula dari imaginasi yang hebat yang akan menghasilkan inspirasi yang memberi nilai. Imaginasi yang dihasilkan  pasti akan memberi inspirasi kepada individu lain.

Begitulah yang berlaku pada Caine. Segalanya bermula dari imaginasi Caine untuk mempunyai arcade (tempat permainan) beliau sendiri. Hanya dengan menggunakan kotak Caine menghasilkan tempat permainan  kepunyaannya. Sokongan dan dorongan daripada ayahnya membuatkan Caine menghasilkan lebih banyak permainan.


Walaupun Caine ada meminta ayahnya membeli mesin permainan (mengambil anak patung atau mainan), ayahnya sekadar berkata "Mengapa perlu beli sedangkan boleh buat sendiri." Atas inspirasi itu Caine hasilkan 'mesin' permainannya sendiri. Malahan Caine mempunyai bajunya sendiri yang mempunyai tulisan "Caine's Arcade"


Dengan sifat tidak menyerah kalah dan malu dengan hasil ciptaannya, Caine terus sabar menantikan pengunjung pertama. Sehinggalah ada seorang pengunjung yang berminat dengan permainan Caine dan dia juga memberi inpirasi kepada permainan Caine kepada orang ramai. Kejutan untuk Caine satu majlis besar-besaran yang disertai ramai orang dari pelusuk negeri beserta dengan siaran televisyen amat bermakna sekali.

Sesungguhnya Caine telah memberikan inspirasi bukan sekadar kepada kanak-kanak malahan orang dewasa untuk menghasilkan ciptaan kreativiti mereka sendiri menggunakan kotak. Mungkin juga satu hari nanti ada taman tema permainan daripada kotak. Ini tidak mustahil. Sehingga ke hari ini umur Caine sudah 10 tahun beliau masih lagi dengan kreativitinya.

Segalanya bermula dengan imaginasi yang mencipta inspirasi. Nilai akan berkembang dengan mudah asalkan kita percaya apa yang kita lakukan. Sertakan dengan minat dan keinginan yang kuat, pasti akan berhasil !

Sudah tiba masanya untuk kita mendidik anak-anak kita menjadi inovator dan inventor!

Imagine what we can build. Yes we can!

0 Response to "Imaginasi Pencetus Inspirasi "

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini