INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Soalan: Bosan Baca Buku & Hilangkan Rasa Gementar

Posted by Helmi Suhaimi On Saturday, July 31, 2010
SOALAN:

nk tanye soalan.....macam mana nk hilangkan rasa malas n rasa cepat bosan apabila baca buku atau buat latihan serta nk hilangkan rasa gementar apabila bergaul dengan org ramai...harap dpt dijawab..tq

JAWAPAN:

Terima kasih atas soalan yang diajukan. Pertama sekali kita perlu wujudkan suasana porsitif bukan sahaja kepada diri kita sendiri tetapi juga kepada persekitaran kita.Wujudkan environment belajar yang kondusif, selesa dan menyenangkan. Cuba cari tempat yang sesuai dengan diri kita.

Ada sesetengah orang suka membaca atau belajar di tempat yang senyap. ada juga yang suka membaca sambil mendengar muzik. Ada juga yang suka membaca di tempat yang hijau contohnya di bawah pokok atau di taman-taman. Jika tidak baca beramai-ramai dan setiap orang buat kesimpulan tentang apa yang dibaca.

Semasa hendak buat latihan fokuskan kepada latihan itu sendiri. Mungkin Ihsan bukan seorang yang suka membuat latihan dengan menjawab secara berseorangan. Cuba wujudkan kumpulan bersama-sama sahabat untuk menjawab latihan. Latihan dalam kumpulan ada bagi sesetengah orang lebih menyeronokkan.

Untuk rasa gementar di hadapan ramai orang sebenarnya datang dari pemikiran kita sendiri. 'Kita adalah apa yang kita fikirkan'. Pertama sekali kita perlu bertenang dan tarik nafas dalam-dalam. Positif. Fikirkan, 'Aku pasti boleh'. Tenangkan diri dan hilangkan rasa gemuruh dan panik. Buat seperti biasa sepertimana kita bersama-sama adik beradik dan kawan rapat kita.

Mulakan perbualan dan berikan pendapat yang bernas. Jika boleh timbulkan isu yang kita suka dan pakar.

Percayalah dan yakinlah kepada diri sendiri. Dalam 'Believe Yourself' ada perkataan 'Be You'. Jadi diri awak sendiri.

Saya percaya Ihsan mampu menjadi yang terbaik. Jangan lupa gunakan bakat semulajadi.

0 Response to "Soalan: Bosan Baca Buku & Hilangkan Rasa Gementar"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini