INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Perlukah Menjadi Popular?

Posted by Helmi Suhaimi On Thursday, July 01, 2010Siapa mahu menjadi terkenal aka popular

Tepuk dada tanya diri sendiri. Semua ada jawapan dan kemahuan masing-masing. Jika diperhatikan secara umum ramai juga yang mahu menjadi popular. Lihat sahaja semasa di ujibakat-ujibakat nyanyian mahupun yang lain-lain lagi. Ramai betul yang sanggup menunggu dan beratur panjang semata-mata menunggu giliran. Ada yang langsung tiada bakat menyanyi tetapi masih ke tempat ujibakat dengan harapan satu hari nanti menjadi popular.

'Popular' sebenarnya adalah satu rasa yang kita mahukan orang memberi perhatian kepada kita. Di mana-mana sahaja nama disebut pasti ada suara-suara yang berkata, "Wah, itu dia orang popular. Hebatnya!" hebat sangatkah orang yang popular. Malah ada yang mengejar-mengejar orang yang popular untuk mendapatkan tandangan si dia. 

Pada saya popular merupakan tangggungjawab yang sangat besar untuk dipikul oleh individu yang inginkan kepadanya. ia perlu diselarikan dengan setiap apa yang dilakukan kerana ia menjadi perhatian ramai orang kerana di mana-mana dia berada pasti si dia akan dikenali. 

Apa cara untuk menjadi popular?

Ia bergantung pula bagaimana jolokan popular di terimanya atau yang diharapkannya. Ada yang popular segera dengan perkara yang negatif, ada pula yang popular dengan 'status kekayaannya', ada yang popular atas kebaikan yang dilakukan. Banyak juga cara menjadi popular ya. Saya ramai setiap daripada pembaca tahu bagaimana untuk menjadi popular. Mungkin kita boleh berkongsi.

Salah seorang mentor yang berpengaruh, Puan Ainon Mohd, pernah sampaikan satu mesej dalam satu bengkel yang saya hadiri yang mana dianjurkan oleh TAMRIN (Checklist for Profesional Trainer) mengenai 'kecederaan sosial'. Seseorang yang berpengaruh malah popular akan dianggap sebagai bintang. Sebelum berfikir cara untuk menjadi popular, perlu lihat tentang kecederaan sosial tersebut. Lihat apa yang lemah dalam diri kita. Contohnya jika kita pernah putus cinta, jangan pula memperkatakan tentang mendapat bahagia cinta pertama. Lain pula jika berjaya dan bahagia dalam cinta kedua.

Apa yang saya mahu kaitkan di sini adalah 'kecederaan sosial' hanya akan mencacatkan perjalanan kita untuk menjadi popular. Perlu selidik dan perhatikan diri dengan sebenar-benarnya. 

Cuba tanya diri kita sendiri, "Mahukah aku menjadi popular? Perlukah aku menjadi popular?"

Penting atau tidak ya?

*Perhatikan ayat ini dan fikirkanlah, "Awak bukanlah popular sepertimana Datuk Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah atau Dr Irfan Khairi."

0 Response to "Perlukah Menjadi Popular?"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini