INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Ceramah di Fakulti Sukan & Rekreasi, UiTM Shah Alam

Posted by Helmi Suhaimi On Sunday, April 18, 2010

'Betapa pentingnya untuk setiap orang untuk memiliki pemikiran yang kritikal dan menyelesaikan masalah.'

Sempena Program 'Finishing School' anjuran Fakulti Sains dan Rekreasi, UiTM Shah Alam, saya diundang untuk memberikan ceramah untuk slot 'Critical Thinking and Problem Solving' pada hari Khamis, 15 April 2010. Sasaran utama program ini adalah pelajar tahun akhir fakulti itu sendiri.

Slot ini adalah dalam Bahasa Inggeris. Namun begitu saya menggunakan acuan dua bahasa agar pembentangan saya lebih menarik dan lebih mudah diterima para peserta. Dalam masa 2 jam itu saya perlu gunakan masa yang sebaik-baiknya untuk member pembentangan yang terbaik serta berinteraksi dengan para peserta.

Sebelum saya memulakan slot saya berbicara dengan tenaga pengajar dan pentadbiran fakulti tentang program yang mereka anjurkan. Program 'Finishing School' ini sebenarnya dianjurkan oleh setiap fakulti di UiTM seluruh negara sejak 2 semester lepas. Ia adalah bertujuan untuk menyiapkan diri para pelajar untuk menghadapi dunia 'realiti' iaitu satu dunia yang berbeza daripada dunia universiti. Pada saya, program ini adalah amat baik dan perlu dilakukan di mana-mana universiti.

Untuk slot saya, saya lebih tekankan kepada pelbagai pertanyaan kepada para pelajar. Tujuan utamanya bukan lain adalah untuk mereka lebih peka dan lebih jelas serta berfikir sendiri terlebih dahulu sebelum saya menerangkan perkara sebenar. 'Berfikir adalah percuma dan tidak perlu dibayar.'

Berfikir secara kritikal adalah penting selain daripada berfikir kreatif. Ia melibatkan analisa, penilaian dan juga alasan (Analyzing, evaluating and reasoning). Cara pemikiran ini adalah menggunakan otak di sebelah kiri. Pelbagai faedah dan kebaikan yang boleh didapati jika kita menggunakan pemikiran yang kritikal. Ia membawa kita sejurusnya untuk menyelesaikan masalah dan terutamanya membuat keputusan.

Saya juga menerangkan apa standard yang perlu ada pada pada kita untuk menjadikan pemikiran gaya ini lebih terkehadapan dan memberi nilai tambah yang berterusan dan baik. Begitu juga ianya akan membentuk karakter dan personaliti yang berfaedah kepada seseorang itu.

Sejurus memperkenalkan dunia pemikiran kritikal kepada peserta, penyelesaian masalah adalah agenda yang amat penting pada pemikiran yang kritikal. Bagaimana anda menyelesaikan masalah? Ini soalan utama saya.

Penyelesaian masalah mempunyai proses-proses serta langkah-langkah yang tertentu. Ia menjadikan penyelesaiannya lebih tepat dan mungkin lebih berkesan. Namun saya harus ingatkan yang mana apa yang paling penting dalam masalah adalah penyelesaian. Jangan sesekali lari daripada masalah. Hadapinya!

Perkara yang paling penting adalah berkenaan dengan 'Six Thinking Hats' atau Enam Topi Pemikiran yang telah dipelopori oleh Edward De Bono. Penerangan ini lebih banyak kepada persoalan-persoalan yang perlu diberikan jawapan oleh mereka sendiri. Gaya pelaksanaan adalah bergantung kepada mereka yang mana satu 'topi' yang perlu diutamakan. Impak yang menarik dalamnya memberikan inisiatif untuk para peserta lebih mendalami alat menyelesaikan masalah seperti ini.

Keseluruhannya, ceramah dua jam ini pada saya perlu diteruskan untuk program sehari kerana ia mempunyai skop yang amat luas. Walaubagaimanapun harapan saya para pelajar mendapat sedikit ilmu dan informasi baru untuk menghadapi dunia sebenar.

Terima kasih diucapkan kepada pentadbiran dan penganjur program iaitu Fakulti Sukan dan Rekreasi, UiTM kerana memberikan kepercayaan kepada saya untuk membentangkan slot ini. Program 'Finishing School' sememangnyan saya yakin akan memberikan faedah penuh kepada semua peserta.Italic


0 Response to "Ceramah di Fakulti Sukan & Rekreasi, UiTM Shah Alam"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini