INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Jangan Pernah Berputus Asa

Posted by Helmi Suhaimi On Wednesday, September 23, 2009
'PUTUS ASA'.

Merupakan satu perkataan negatif yang akan memberi kejatuhan dan kerendahan diri kepada diri setiap insan yang ada pada diri mereka. Termaktub dalam Al-Quran bahawa manusia sering patah hati, mengalah dan berputus asa. Berputus ada dan cepat mengalah sendiri adalah penyakit hati yang perlu diubati.

Namun perlu diingatkan kepada diri sendiri bahawa setiap cubaan dan dugaan yang hadir adalah merupakan ujian untuk memperlihatkan ketekunan dan kesungguhan kita melakukan sesuatu pekerjaan mencipta masa hadapan. Tiada perlu putus asa dengan kesusahan yang sedikit ini. Teruskan bersyukr. Doa, Usaha, Istiqamah, Tawakkal dan syukur.

Apabila berada dalam kesakitan mahupun dalam kegagalan teruslah berusaha untuk mencari penawar penyakit dan melepaskan diri dari kegagalan seterusnya menuju ke arah kejayaan.

Jangan pernah berhenti berusaha.
Kata-kata positif menjadi satu langkah untuk terus berusaha. Jadikan impian sebagai perangsang untuk mengecapi apa yang diusahakan. Letakkan matlamat diri di tempat-tempat yang mudah dilihat dan diperhatikan oleh kita setiap hari. Ia adalah menifestasi yang amat berkesan apatah lagi untuk mengelakkan kita cepat mengalah dan berputus asa.

Maxwell Maltz dalam bukunya Psycho-Cybernetics menyatakan “jangan pernah menyerah pada kelemahan-kelemahan Anda.” Maksudnya di sini adalah tukarkan kelemahan kepada kekuatan. Diperlukan perubahan mendadak untuk mengelakkan kelemahan dalam diri yang mana bakal dijadikan ancaman. Namun, seelok-eloknya lakukan perubahan sedikit demi sedikit mengikut kemampuan. Jangan pernah berputus asa!

Kata-kata adalah doa untuk terus tidak mengalah dan berputus asa. kesilapan orang kita adalah apabila dalam keadaan sakit asyik berkata. 'Aku sakit. Entah bilalah hendak sembuh'. Perkataan yang asyik diulang adalah sakit sahaja. Ia menjadikan dirinya akan terus sakit.

'InsyaAllah dengan usaha yang aku lakukan pasti aku akan sembuh. Doakan aku bersama-sama.' Manifestasi diri ke arah diri lebih positif akan menjadikan diri semakin yakin dan percaya ke arah lebih baik serta positif.

Sekali kita mengalah atau berputus asa, akan menjadikan kita terlepas dari peluang untuk mendapat perkara yang lebih baik untuk masa hadapan. Bukankah kita semua tahu bahawa semua apa yang terjadi pasti mempunyai hikmah tersendiri. Dalam erti kata lain ianya pasti mempunyai kebaikan yang sama ada kita sedar atau tidak.

Jadilah seperti Rasulullah yang tidak mengenal kalah dan berputus asa dari pelbagai rintangan dan cubaan melanda kepada diri baginda. Baginda tetap meneruskan usaha dan perjuangan baginda memartabatkan agama Islam yang tercinta. Tetaplah bersabar dan terus berusaha.

Cuba kita fikirkan bagaimana sekiranya pencipta-pencipta sebelum ini jika mereka mengalah dan berputus asa atas hakikat percubaan mereka. sebagai contohnya Thomas Alva Edison dalam penciptaannya yang memberikan sinar cahaya kepada semua. Apakah yang beliau ciptakan? Ianya adalah mentol. Diperkatakan yang mana belaiu telah gagal beribu-ribu kali banyaknya. Ada yang menjelaskan beliau telah menghadapai 99% kegagalan sebelum mendapat kejayaan 1%. Ada pula yang mengatakan 1000 kali beliau gagal dan cuma kali ke 1001 barulah beliau berjaya dalam penciptaannya.

Kita sememangnya diuji dengan pelbagai dugaan. Bersabarlah. Gagal bukan bermaksud kamu akan gagal buat selama-lamanya. Mungkin masanya akan tiba tanpa kamu sedari. Ambil pengajaran daripada kegagalan yang telah berlaku. Ubah strategi perlaksanaan dari apa yang kamu lakukan sebelum kamu gagal itu.

Gunakan 'trial and error approach' ataupun dalam erti kata lain mencuba dan terus mencuba.


Bersemangatlah dan teruskan berusaha. Bertemu kita di mercu kejayaan.

Mari merentas masa hadapan..

(*nantikan ulasan seterusnya daripada Helmi Suhaimi)

0 Response to "Jangan Pernah Berputus Asa"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini