INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Bina Karisma Pemimpin

Posted by Helmi Suhaimi On Tuesday, August 04, 2009

Setiap orang adalah dilahirkan untuk menjadi pemimpin. Seringkali difahami oleh ramai orang yang mana hanya orang yang mengetuai sesuatu sahaja digelar pemimpin. Sedangkan diri kita sendiri merupakan pemimpin yang perlu dipimpin setiap masa dan ketika.

Antara yang perlu ada dalam pembinaan dan pembentukan pimpinan kepada diri sendiri mahupun kepada orang ramai atau dalam erti kata lain pengikut, adalah dengan membina karisma.

Buat permulaannya perlu difahami apakah yang dimaksudkan dengan karisma. Karisma adalah kualiti yang tertanam dalam diri seseorang, bukan hanya disebabkan pelantikan atau status seseorang(*1). Karisma perlu dibentuk demi mempamerkan kualiti kepada mempersembahkan diri kepada segala aspek. Sebagai contohnya persekitaran awam, tempat persendirian serta di mana-mana sahaja.

Proses untuk menerapkan karisma dalam diri diperlukan kepada keindahan dan kualiti dalam
pembinaan menjadi pemimpin diri berketerampilan. Karisma hanya akan wujud jika segala pewatakan kita menjadi panduan kepada orang ramai. Tidak kiralah panduan yang baik mahupun yang buruk. Ia tertakluk kepada karisma yang ditonjolkan itu memperlihatkan ke arah yang mana satu.

Pelbagai cara untuk membina dan juga menonjolkan karisma sebagai pemimpin. Ia haruslah diselami dengan teliti dan berkeyakinan dalam membina karisma. Berikuat adalah ciri-ciri yang perlu ada dalam membina karisma pemimpin:

 1. Gaya Kepimpinan
 2. Ketabahan Hati dan Pelaksanaan
 3. Keperibadian Yang Tinggi
 4. Keimanan Yang Jitu
 5. Futuristik
 6. Berkeyakinan
 7. Berfikir dan Berjiwa Besar
___________________________________________
Corak Kepimpinan

Antara contoh gaya kepimpinan karisma yang menonjol adalah seperti Tun Dr Mahathir. Bagaimana beliau masih lagi dihormati dari setiap aspek kepimpinan dan juga kehidupannya. Sehingga ke hari ini, di mana-mana sahaja pasti akan mengagumi gaya kepimpinan Tun Dr Mahathir.

Gaya kepimpinan Tun yang tegas dalam segala pelaksanaannya; tidak kira sama ada baik atau kurang baik, memperlihatkan satu label sebagai pemimpin yang memandang kepada masa hadapan. Mari kita lihat kepada perspektif positif Tun. Daya pemikirannya yang tajam membuatkan segala perancangan untuk membangunkan negara menjadi lambang kepada Malaysia dikenali oleh negara-negara luar. Lihat sahaja kepada Menara Kembar Petronas, Putrajaya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Litar Sepang dan lain-lain lagi.

Apabila Tun berucap, setiap orang pasti akan mendengar dengan teliti apa sahaja yang beliau ingin perkatakan. Setiap lafaz kata Tun mempunyai maksud yang tersurat serta tersirat. Kepetahan Tun mejadikan beliau sebagai ikon dan ikutan ucapan kepada ramai orang.

Ketabahan Hati dan Pelaksanaan

Seorang pemimpin yang sejati akan sentiasa tabah dalam dalam setiap perkara. Seperti ujian besar atau kecil, hatinya akan sentiasa bersabar dan meneruskan perjuangan tanpa mengira sebarang ujian melanda. Kata-katanya akan berdasarkan kepada keteguhan dan ketabahan hati yang kuat. Dia tetap sedar yang mana tugasan perlu diutamakan.

Dilaksanakan amanah dan tanggungjawab kepada orang yang dipimpin. Pelaksanaannya berteraskan kepada amalan yang baik. Karisma seorang pemimpin yang sentiasa bersabar dan menghadapi ujian dengan hati yang tabah menjadikan keikhlasannya jelas. 'Aura' tabah dirasai kepada setiap orang yang dipimpin.

Keperibadian Yang Tinggi

Akhlak dan peribadinya sentiasa membuktikan keperibadian yang tinggi dan luhur. Setiap apa yang dilakukan bukan demi kepentingan diri sendiri. Diyakini dan diamalkan apa yang diperkatakan bahawasanya akhlak dan peribadi yang tinggi menjadi tunjang dan titik tolak kepada kepercayaan orang lain.

Antara akhlak yang perlu ditonjolkan oleh seorang pemimpin adalah sabar, tegas, berani serta bertimbang rasa. Kita perkahatikan kata-kata Imam Al-Ghazali
"tongkat yang bengkok tidak mungkin dapat menghasilkan bayang-bayang yang lurus"

Keimanan Yang Jitu

Keimanan yang terbit dari hati akan menyerlahkan karisma pemimpin. Wajahnya akan dilihatkan seolah-olah bercahaya dan mempunyai 'nur' yang bersinar-sinar. Diri dan jiwa pemimpin yang sentiasa dekat dengan Allah memperlihatkan diri yang penuh tenang dan berkeyakinan dalam setiap apa yang dilaksanakan.

Rasa percaya dengan keimanan yang terbit memberikan pemimpin merasakan tanggungjawab dan amanah ini adalah daripada Allah. Segala permasalahan yang berlaku akan dirujuk kembali kepada Al-Quran dan As-Sunnah. Perbincangan lanjut berdasarkan syariat pasti ditepati.

Futuristik

Dillihatnya masa hadapan sebagai misi dan visi yang perlu digapai. Pemimpin seperti ini mempunyai matlamat dan impian demi membangunkan apa sahaja yang memberi kebaikan menyeluruh.

Karisma pepimpin sebegini ditonjolkan dari perancangan yang jelas. Satu langkah besar dalam mencipta masa depan yang penuh dengan kebaikan kepada seluruh pihak. Impian dan matlamatnya dikongsi bersama kepada semua orang yang dipimpin. Diterangkan satu persatu apakah kebaikan yang bakal dikecapi bersama.

Berkeyakinan

Keyakinan yang terbit dari hati dipertontonkan kepada orang ramai dengan setiap apa yang dilakukan. Setiap langkah dan keputusan yang diambil akan dilafazkan dengan yakin. Segalanya mempunyai tujuan yang jelas berdasarkan kepada kajian menyeluruh. Setiap hujah dan kata yang dilafazkan mencerminkan kebenarkan yang jelas. Interaksi positif ditonjolkan secara komukasi lisan serta bukan lisan. Gaya bahasa lisan serta bahasa badan membuktikan karisma yang dimilikinya.

Berfikir dan Berjiwa Besar

Elemen seperti ini perlu ada dalam setiap pemimpin yang pastinya akan menonjolkan karisma dengan tersendiri. Pemimpin sebegini akan sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling. Ia mencakupi segala ciri-ciri yang telah disebutkan sebelum ini. Potensi kejayaan lebih terserlah dengan memiliki elemen berfikir dan berjiwa besar.

....bersambung

(*1) Membina Karisma, Ahmad Naim Jaafar


2 Response to "Bina Karisma Pemimpin"

 1. Anonymous Said,

  hebat sangat dah sahabat aku skrg..jgn lupa aku dah la kalau berjaya..huhu

   

 2. Terima kasih atas perkongsian ilmu ini. Seronok dan bermotivasi ketika membacanya...👍😄

   

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini