INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Seminar Pembangunan Bakat | APA BAKAT SAYA?

Posted by Helmi Suhaimi On Thursday, July 16, 2009
Seminar Pembangunan Bakat
APA BAKAT SAYA?
"Bakat anda adalah masa hadapan anda"

Anjuran


"Pendidikan di Malaysia adalah satu usaha berterusan ke arah memperkembangkan lagi potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu untuk mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani. Usaha ini adalah bagi melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan, berakhlak mulia, bertanggungjawab, berketrampilan dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran keluarga, masyarakat dan negara."
--Falsafah Pendidikan Kebangsaan--
Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.
Tambahan pula ekonomi masa hadapan yang berteraskan ilmu pengetahuan sangat mementingkan kreativiti dan inovasi individu. Makanya faktor bakat individu adalah menjadi keutamaan strategik. Cabaran kita adalah untuk memastikan para pelajar yang keluar sistem pendidikan kita membangunkan bakat mereka secara maksimum.
Disamping itu, Kementerian Pelajaran Malaysia baru-baru ini mengumumkan perlaksanaan Sistem Penaksiran Pendidikan Kebangsaan (SPPK) yang mana memberikan penekanan holistik terhadap perkembangan pendidikan pelajar. Di bawah sistem baru ini, pergantungan kepada pernilaian peperiksaan akan dikurangkan sambil fokus kepada pembangunan bakat pelajar yang bersepadu melalui penaksiran personaliti, penglibatan aktiviti dan sebagainya.
Sejajar dengan aspirasi Kementerian Pelajaran Malaysia, Talent Development Consulting selaku peneraju latihan pembangunan bakat di Malaysia, mencadangkan untuk menganjurkan Seminar Pembangunan Bakat ‘APA BakAT SAYA? di sekolah-sekolah seluruh negara. Seminar ini bertujuan memberi kesedaran dan mendefinisikan semula maksud kepintaran. Ia cuba menanam keyakinan diri bahawa maksud kejayaan adalah luas dengan mendedahkan kisah-kisah tokoh individu yang telah menempah nama mereka pada hari ini. Daripada Chef Wan sehingga kepada Datuk Lat dan banyak lagi. Seminar ini cuba membawa pembaharuan bahawa setiap orang unik maka jalan penyelesaian yang berbeza diperlukan. Bukan sekadar menyatakan bahawa hanya terdapat satu cara sahaja untuk berjaya.
Program ini juga cuba mengupas dan mendedahkan bagaimana tokoh yang telah berjaya pada hari ini berjaya. Pelajar dibawa dengan melihat kejayaan daripada perspektif bakat.
Dengan menghadiri seminar ini, pelajar sebenarnya diperkenalkan dengan pelajaran paling besar dalam hidup mereka. Program ini memberi kesedaran mengenai rahsia diri yang berbeza antara individu lain baik adik beradik sendiri.
Kesannya, pelajar akan lebih berminat untuk ke sekolah. Mereka merasakan bahawa wujudnya perkara lain yang penting untuk dibangunkan dengan menghadiri ke sekolah selain berjaya dalam bidang akademik. Ini secara tidak langsung membuatkan mereka bertenaga dan berkeyakinan terhadap diri sendiri. Selain daripada itu, seminar ini bertujuan membentuk perspektif baru bahawa kejayaan adalah subjektif mempunyai maksud yang luas.
OBJEKTIF
Objektif seminar ini adalah seperti berikut:
1 Menjadi platform bagi peserta mengenal pasti keistimewaan dan bakat peribadi.
2 Membangkitkan kesedaran diri peserta mengenai keunikan dan kehebatan peribadi.
3 Membangunkan potensi diri peserta dalam mengoptimumkan proses pembelajaran.
4 Membantu peserta mengenali personaliti diri dan personaliti belajar bagi memudahkan mereka mengadaptasi diri pada posisi pembangunan bakat yang tepat.
5 Membantu pihak berkepentingan sama ada ibu bapa ataupun sekolah dalam mengenal pasti keistimewaan, bakat diri dan personaliti belajar peserta bagi perancangan pelan pembangunan bakat yang lebih sistematik.

SASARAN
 • Kumpulan sasaran terdiri daripada pelajar – pelajar sekolah rendah dan menengah
 • Jumlah sasaran program adalah tidak kurang daripada 100 (bergantung kepada perbincangan).

TARIKH
1 Tarikh bergantung kepada pihak sekolah.
2 Hari cadangan adalah pada hujung minggu.
MASA*
Empat jam (Cadangan 8.30 pagi-12.30 tengahari)
* Bergantung kepada pihak sekolah

Untuk keterangan lanjut sila hubungi Helmi Suhaimi di talian +6012 30521431 Response to "Seminar Pembangunan Bakat | APA BAKAT SAYA?"

 1. Pertama kali di Malaysia diperkenalkan Seminar Pembangunan Bakat yang bakal mewarnai dunia dengan bakat yang menyerlah. Hubungi Helmi Suhaimi untuk membuat tempahan Seminar Pembangunan Bakat di tempat atau sekolah anda.

  Percayalah! Bakat anda akan lebih dihargai demi masa depan yang cerah.

   

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini