INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Program Motivasi- Pembangunan Insan Cemerlang

Posted by Helmi Suhaimi On Friday, June 12, 2009
Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah, dengan segala rahmat dan kurniaannya penulis telah selesai kendalikan Kursus Pembangunan Insan Cemerlang kepada kakitangan sokongan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dengan sempurna. Kursus ini diadakan di Golden Straits Villas Resort di Port Dickson selama empat hari tiga malam.

Mengikut pihak KPM, jumlah peserta yang sepatutnya hadir pada kursus ini adalah 40 orang. Tetapi, seramai 32 peserta menghadiri program tersebut yang mana ianya terdiri daripada hanya empat orang lelaki dan selebihnya 28 orang peserta wanita.

Pelbagai aktiviti, ceramah serta acara diadakan sepanjang tempoh kursus. Bersama Fitrah Power Resources, modul utama ke arah pembangunan insan cemerlang adalah berutama ke arah nilai-nilai yang diadaptasikan dari perkataan FITRAH. Modul ini mengutamakan ceramah interaktif dari pelbagai lapisan penceramah yang berbeza.
Nilai Fitrah- Ustaz Roslan Mohamad
Nilai Intelek
- Helmi Suhaimi
Nilai Tertib
- Tn Hj Abbas
Nilai Rohani
- Hadi
Nilai Amal
- Helmi Suhaimi
Nilai Hati- Ustaz Husni

Kerjasama yang diberikan oleh peserta kursus amat memberansangkan. Pelbagai karenah dan gaya persembahan dipamerkan para peserta. Epilog drama gembira, suka dan sedih dipamerkan sepanjang kursus ini. Rata-rata maklumbalas daripada peserta adalah segala input dan penyampaian adalah terbaik. Ini membuktikan penerimaan mereka dalam pengendalian juga amat terbaik.
Para peserta ingin kursus seperti ini pada kali ini dilanjutkan hari dan juga diadakan di waktu-waktu yang lain. Penerimaan seperti ini membuktikan segala aktiviti yang dijalankan memberi 'sentuhan' kepada hati mereka.

Antara slot lain yang dilakukan semasa program empat hari tiga malam ini adalah seperti berikut:

Ikatan Persahabatan
Perkenalan antara semua peserta yang mana di ketika ini pembahagian kumpulan dijalankan selepas taklimat dari pihak KPM bagi memulakan kursus pada kali ini. Setiap peserta dari empat kumpulan berlainan tampil ke hadapan untuk memperkenalkan diri. Selepas itu dipilih Penghulu dan Penghuluwati dari kalangan peserta. Untuk permulaan setiap kumpulan diberi masa untuk berbincang apakah nama, sorak sepakat serta ketua dan penolong kumpulan.

Bengkel
Peranan bengkel adalah untuk memperlihatkan kerjasama antara ahli kumpulan dalam mengadakan perbincangan. Muafakat antara ahli kumpulan menunjukkan perpaduan.

Segar Fitrah
Aktiviti ini adalah untuk memperlihatkan betapa pentingnya fizikal dalam pembangunan kendiri yang cemerlang.

Qiamulail
Acara yang memperlihatkan kekuatan diri serta rohani untuk bangkit seawal pagi untuk menunaikan solat-solat sunat secara berjemaah. Tujuan utama adalah untuk memperkuatkan diri dalam kecemerlangan spiritual dalam perlaksanaan ibadah.

Tazkirah Subuh
Sedikit perkongsian peringatan pagi kepada diri serta peserta. Motivasi sendiri hadir dalam diri dalam penekanan kepada ingat mengingati.

Helaian Perkenalan Singkat
Helaian Dari Manakah Saya?

Helaian Siapa Saya Sekarang?

Helaian Ke Manakah Saya?

Helaian Amalan Perubahan Diri

Helaian Sentuhan Hati

Perlaksanaan aktiviti untuk para peserta kenal kepada diri sendiri. Setiap helaian adalah bersangkut paut antara satu dengan yang lain. Ia menghadirkan kepada pencarian diri masing-masing.

Kesan dan Pesan
Peringatan dan pesanan terakhir serta kesan daripada sepanjang kursus yang telah diadakan.

Satu Tekad
Tekad semangat yang dilafazkan bagi memberikan ketuguhan menjadi insan cemerlang dunia dan akhirat.

Peta Hidup
Pencarian diri dalam peringatan diri yang lepas serta perancangan yang akan datang. Berilah penghargaan kepada diri sendiri serta orang lain.

Pertandingan Mencipta Resipi Kek
Peranan Emosi Dalam Perhubungan

'Petol'

Merubah Kebiasaan

Si Buta

Lempar Gelung

Seni Pasir

Acara games dan permainan yang diadakan membentuk kerjasama dalam kumpulan dan mengukuhkan daya pemikiran antara ahli kumpulan serta individu diri peserta. Mencipta kelainan dalam diri setiap peserta dan keupayaan memberikan idea yang bernas dalam menyelesaikan pelbagai urusan.

Khutbah Terakhir Rasulullah
Peringatan tentang pesanan Rasulullah.

'Excellent'. Inilah antara komen yang diberikan oleh para peserta. Semoga segala tugas dan perkongsian sedikit ilmu dalam kursus ini menjadi titik tolak kepada pembangunan insan cemerlang dunia dan akhirat. InsyaAllah.

2 Response to "Program Motivasi- Pembangunan Insan Cemerlang"


 1. ijad Said,

  semoga aktiviti dapat di teruskan..

   

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini