INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Catatan Impian

Posted by Helmi Suhaimi On Saturday, April 04, 2009Catatan impian harus ditulis dan diletakkan di mana-mana.
Bukan sahaja disematkan di dalam hati tetapi serlahkanlah di mana-mana. Seelok-eloknya diletakkan ditempat yang sering kita lihat.

Ini kerana impian perlu diperhatikan pada bila-bila masa. Tiada pengecualian berlaku untuk kita sentiasa memerhatikan impian diri kita sendiri.

Tidak perlu malu atau segan untuk mengatakan 'Ini adalah impian diriku. Aku yakin dengan usaha berterusan aku pasti akan menggapainya'.

Yakin dan percayalah bahawa dalam diri kita pasti ada kelebihan dan kemampuan untuk mencapai impian yang telah kita tetapkan.

Ada di antara kita risau akan kesilapan dan kesalahan yang lalu akan menganggu impian. Biarlah jika ada kesilapan yang telah atau pernah dilakukan sama ada sengaja atau tidak sengaja, tidak perlulah ianya dijadikan batu penghalang.

Tidak salah untuk berfikir tentang kesilapan, kesalahan yang telah dilakukan pasa masa lampau. Namun ia tidak perlu dijadikan alasan untuk tidak berjaya. Laksanakanlah usaha untuk mencapai impian.

Setiap halangan tempuhilah dengan sifat yang positif. Tempuhlah ia dengan bersungguh-sungguh. Ini kerana usaha yang positif serta bersungguh-sungguh pasti akan berhasil.Percayalah jika impian telah tercapai segala kesilapan dan kesalahan pasti tertebus.

Percayalah juga catatan impian kita akan terbukti dan menjadi kenyataan. Kata-kata semata-mata tanpa pembuktian yang jelas ataupun jalan menuju pembuktian adalah sia-sia. Ianya seolah-olah bagaikan menunggu bulan jatuh ke riba. Bersuaian juga jika berdasarkan kata bijak pandai 'Ilmu tanpa amal seolah-olah pohon yang tiada berbuah'.

Orang lain boleh memperkatakan apa sahaja. Cemuhan, kritikan, cacian dan kutukan anggaplah ianya seumpama gigitan semut. Ia pasti hilang sakitnya apabila kejayaan dan pembuktian impian telah jelas dan nyata.

Tiada apa yang mustahil untuk kita menggapai apa yang telah kita tulis dan sematkan. Impian setinggi gunung mana pun pasti akan di dalam gengaman tangan kita jika berusaha dengan betul.

Jadikan catatan impian sebagai rutin kita dalam mengejar impian yang sering diidam-idamkan.

0 Response to "Catatan Impian"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini