INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Visualisasi Positif

Posted by Helmi Suhaimi On Tuesday, June 25, 2013

Visualisasi Positif amat bermakna bagi membentuk masa hadapan yang cerah dengan kecemerlangan serta kejayaan berterusan. Ia sejurusnya akan membina kepercayaan kepada diri.

Yakin dan percaya kita mampu mencipta kejayaan. Usaha mencerminkan kepercayaan yang jitu. Visualisasikan perkara-perkara yang memberikan kebaikan dan kejayaan yang sebenar. Walaupun ia hanyalah visualisasi tapi impaknya akan nampak sama ada cepat ataupun lambat, visualisasi itu akan menjadi nyata. 

Jika kita visualkan perkara yang positif, sejurusnya ia merupakan doa untuk kita memperolehi sesuatu yang baik. Jika negatif, begitulah seadanya akan menjadi negatif. Kita adalah apa yang kita minta. 

Ia sebenarnya mudah untuk dilakukan dan semuanya terserah kepada bagaimana kita hendak lakukan.

Lensa Kejayaan 

Memberi imaginasi kepada kejayaan adalah salah satu langkah visualisasi positif yang pasti akan menjangkakan keberhasilan. Kita akan menarik kejayaan kepada satu langkah yang jelas dan kepastian. 

Satu cara untuk mengeluarkan kreativiti dalam diri adalah dengan melakukan visualisasi ke atas perkara-perkara yang memberi nilai, menyelesaikan masalah dan sebagai pemudahcara. Inovator-inovator meraikan inovasi dengan bermula dengan kreatif visualisasi, tentunya kepada perkara yang positif. 

Secara keseluruhannya ia membawa diri kita setapak ke arah kejayaan dan memberi nilai realistik. Kejayaan akan lebih tertumpu.

Latihan Visualisasi
 1. Duduk secara rehat. Pastikan kita berada dalam keadaan selesa. 
 2. Pejamkan mata dengan tenang.
 3. Tarik nafas sedalam-dalam mungkin sebanyak 3 kali.
 4. Kosongkan fikiran.
 5. Bismillah. Visualisasikan perkara apa yang kita mahukan. (Sambil berkata-kata dalam minda kita)
 6. Visualisasikan seolah-olah perkara yang baik, positif itu berada dekat dengan kita. (Jika kita mahukan kereta, bayangkan kita sedang membawa kereta tersebut)
 7. Bila rasa tiba masanya, lepaskan dengan menarik dan hembus nafas secara tenang.
 8. Lakukan sekerap mungkin. 

Mulai hari ini, kita mulakan visualisasikan perkara-perkara yang positif yang membina diri ke arah kejayaan yang diperlukan. 

VISUALIZE!

2 Response to "Visualisasi Positif"

 1. Hafizul Said,

  Perkongsian yang menarik..hehe..terima kasih bro..

   

 2. Anonymous Said,

  The power of mind..hehe attract positive energy... :)

   

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini