INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Cuba Dulu

Posted by Helmi Suhaimi On Tuesday, June 25, 2013

Ramai orang kita yang takut untuk mencuba sesuatu perkara kerana takut kepada risiko. Mengapa perlu takut, sedangkan setiap perkara yang kita lakukan pasti ada risikonya tersendiri. Kita berjalan di kaki lima ada risikonya. Kita di dalam rumah ada risiko. Kita semasa memandu ada risiko. Jelas, hidup tidak terlepas daripada risiko.

"Cuba dulu baru tahu..." Satu kata yang amat mudah tetapi susah untuk dilakukan sebenarnya. Mencuba sebenarnya menjadi titik tolak untuk melakukan sesuatu secara serius, bahkan boelh dikatakan permulaan yang amat baik sekali. Jika kita tidak cuba, bagaimana kita tahu sesuatu itu boleh jadi atau tidak. 
 
Dalam psikologi Barat, orang yang mempunyai sikap "mari kita cuba dulu..." dilihat sebagai orang yang mempunyai percaya-diri yang tinggi dan berfikiran positif. Dua unsur ini menjadikan kita dilihat sebagai mempunyai bakat sebagai pemimpin. (Manakala orang yang banyak bercakap tentang masalah dilihat sebagai tidak layak dipilih menjadi pemimpin.) (Ainon Mohd).

Mencuba menjadi bukti kita telah lakukan sesuatu. Jika tidak mencuba sudah pasti sampai bila kita tidak tahu bagaimana hasilnya. Kita dahulu pernah mempunyai sifat untuk mencuba. Dahulu daripada tidak boleh berjalan kita mencuba bermula dengan merangkak. Berjaya sahaja kita cuba duduk, selepas itu kita cuba-cuba berdiri. Banyak saat yang kita telah cuba.

Ada yang takut, malu, segan untuk mencuba apa yang difikirkan perlu. Alasannya takut sekiranya gagal. Takut ditertawakan orang. Takut dicemuh, diejek, dimaki malah dijauhi oleh orang ramai. 

Untuk bermula mencuba ia adalah hasil idea dan peluang. Idea kita, kita perlu cuba. Jika tidak berjaya lakukan penambahbaikan dan modifikasi. Kita apabila mencuba kita telah selangkah mencipta peluang. 

Secara ringkas, ayuh CUBA DAHULU!
0 Response to "Cuba Dulu"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini