INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Pensyarah/ Tenaga Pengajar Yang Memberi Inspirasi

Posted by Helmi Suhaimi On Sunday, September 08, 2013

Seorang cikgu, pensyarah, tenaga pengajar merupakan seorang yang paling penting dalam seseorang individu untuk mendalami sesuatu perkara sama ada ilmu atau informasi. Mereka merupakan inspirasi yang amat diperlukan oleh seseorang atau pelajar. Mereka menjadi tempat rujukan utama jika ada apa-apa yang perlu dipelajari.

Menjadi tanggungjawab untuk seorang cikgu untuk menjadikan sesuatu subjek atau apa yang diajar untuk lebih menyeronokkan. Ini kerana manusia lebih mudah memahami mahupun mengingati sesuatu perkara ketika bermain.

Bukankah bermain lebih seronok? Namun pastikan permainan itu kena pada tempatnya ya.

Picasso ada berkata, "Aku tidak mampu mengajar kamu tetapi aku akan membuatkan kamu semua berfikir."

Lebih menarik sekiranya cikgu tidak sekadar mengajak pelajarnya untuk menghafal semata-mata tanpa ada praktikaliti yang jelas. Aplikasi lebih penting berbanding teori semata-mata. Bahkan subjek yang sukar juga menjadi seronok dan menjadi lebih mudah difahami. Contohnya fizik, kimia, biologi dan lain-lain lagi.

Seorang profesor MIT,Massachusetts Institute of Technology, Walter Lewin merupakan antara contoh yang terbaik. Gaya ia mempersembahkan subjek Fizik amat menyeronokkan sekali. Ini menjadikan kelasnya sentiasa penuh dan meriah. Lihat sahaja video di atas.

Beliau percaya fizik perlu seronok.

Alangkah seronoknya jika ada profesor di Malaysia seperti beliau. Pasti Fizik lebih seronok.

Pada tahun 2012, beliau merupakan antara 'The Best 300 Professors in the US', dan beliau adalah profesor daripada MIT yang pertama dalam senarai ini.

'COOL'


1 Response to "Pensyarah/ Tenaga Pengajar Yang Memberi Inspirasi"

 1. Seri Selaseh Said,

  bess kalau dpt lecturer camni. Selalu subjek2 susah la lecturer dia boring.

   

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini