INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Buku Sebagai Elemen Motivasi

Posted by Helmi Suhaimi On Tuesday, April 28, 2009
"Jadikan buku sebagai teman setiap masa", "Buku rujukan ilmu".

Buku merupakan satu elemen yang penting dalam kehidupan. Ia menjadi wadah penyampaian ilmu yang amat berkesan. Sejak dari zaman dahulu lagi buku telah dijadikan rujukan para ilmuan dalam menimba ilmu. Dari situ ilmu telah berkembang dari semasa ke semasa.

Pelbagai jenis buku yang mempunyai genre yang berbeza telah mewarnai persada ilmu dalam kehidupan manusia. Susun kata dan bahasa yang digunakan dalam penghasilan sebuah buku telah menunjukkan kepelbagaian dalam penyampaian ilmu oleh para ilmuan, pengarang mahupun penulis.

Di mana-mana pelusuk juga kita boleh jadikan teman yang sentiasa mendampingi. Dari sinilah yang dikatakan yang mana buku telah dijadikan teman kehidupan. Bagaimana pula jika ada yang mengatakan buku sebagai elemen motivasi? Iaitu suatu elemen yang membangkitkan rasa semangat, memberi inspirasi, menaikkan semangat diri dan menjana minda positif.

Carilah di mana-mana kedai buku tradisional atau online, pastinya terdapat buku-buku yang menjadi inspirasi kepada diri kita. Tidak kiralah sama ada buku berkenaan dengan motivasi, bisnes, novel, pembelajaran dan lain-lain lagi ianya terpulang kepada kita buku yang mana satu menjadi elemen motivasi kepada diri.

Baris kata yang dibaca seolah-olah kita berkata-kata kepada diri. Ini menerbitkan suara hati untuk kita melangkah ke satu dimensi yang buku itu nyatakan. Sebagai contoh, jika buku yang memperkatakan tentang motivasi kejayaan, pasti diri menjadi semakin bersemangat untuk menuju kejayaan yang diharapkan. Jika novel yang gembira, tercipta kegembiraan dalam diri dan novel memperkatakan kesedihan, diri sendiri merasa kesedihan tercipta.

Penghayatan dalam pembacaan buku diperlukan untuk membawa diri kita ke arah motivasi ataupun dimensi baru. Diri kita pastinya di bawa kepada satu hala yang baru berlainan dengan diri kita yang terdahulu. Di sini, jelas pembangunan diri diwujudkan dengan pembacaan yang berterusan.

Teruskanlah bermotivasi dalam apa jua keadaan! Pastinya diri terbawa kepada dimensi jalan kehidupan yang cerah.


1 Response to "Buku Sebagai Elemen Motivasi"

 1. Anonymous Said,

  bagus tulisan demo..buleh la menulis untuk Fitrah Power nanti..:)

   

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini