INSPIRASI BAKAT

Posted by Helmi Suhaimi On Mac 2013


With that breadth of knowledge, we see things that matter most. Sparks that ignite opportunity. Ideas that drive practical innovation. Insights that can transform your world. Our mission is always to inspire people for their success. Our visions are only actionable if we share them with everyone. If we keep them to ourselves, no one will know what we believe.

PURPOSE: To Inspire, Innovate, Ignite Talent

MOTIVASI PAGI TV3

Posted by Helmi Suhaimi On 13 - 01 - 2010

Saksikan Helmi Suhaimi di siaran Motivasi Pagi TV3. Akan disiarkan pada bulan Februari 2010. Tiga tajuk utama akan dibincangkan bersama Tuan Ahmad Fedtri Yahya | 1.Empayar Kreativiti 2.Menjangkau Minda Inovasi 3.Keajaiban Bakat. Jangan lupa! Pelbagai input yang menarik akan diperbincangkan.

Seminar Pembangunan Bakat

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Tempahan dibuka untuk Seminar Pembangunan Bakat di sekolah anda. Dalam usaha membangunkan generasi masa hadapan yang cemerlang, penekanan kepada potensi individu pelajar memainkan peranan penting. Bakat dan kelebihan semula jadi pelajar, jika dikenal pasti dan bangunkan secara sedar sistematik , bakal menjadi sumber kejayaan jangka masa panjang pelajar. Apabila pelajar mengetahui bakat dan kelebihan diri sendiri, maka proses pendidikan akan lebih bermakna dan mereka tidak akan mempersiakan masa hadapan mereka dengan perkara yang tidak baik dan memudaratkan.

MOTIVASI SALAM FM

Posted by Helmi Suhaimi On 13-01-2010

Setiap hari Isnin dan Rabu jam 7.20pagi, dengarkan sisipan motivasi pagi daripada Helmi Suhaimi di Radio SALAM FM kelolaan JAKIM. Salah satu radio baru di Malaysia yang diyakini akan meningkat naik dari hari ke hari. Pelbagai input yang InsyaAllah berguna untuk menambahbaikkan diri kita semua. Frekuensi di kawasan Lembah Klang 91.10 FM atau 102.5 FM. Jangan lupa untuk dengarkannya. Bagi kawasan yang lain daripada Lembah Klang anda boleh hubungi saya. Terima Kasih.

Tips Cinta

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Cinta kadangkala membahagiakan, kadangkala pula merosakkan. Digalakkan kita untuk sentiasa berusaha mencapai cinta yang pasti membahagiakan. Cinta yang membahagiakan seseorang insan pastinya akan menuju ke arah matlamat terbaik. Cinta yang bagaimanakah pasti akan membahagiakan dunia akhirat? Tips-tips terbaik tersedia cuma ianya perlu diimpentasikan. Sesungguhnya cinta itu suci.

Books Passion

Posted by Helmi Suhaimi On 2009

Buku menjadi salah satu medium untuk kita mendapatkan informasi dan juga ilmu. Pelbagai jebis buku boleh didapati mengikut topik dan perkara apa yang kita mahukan. Bahkan dengan klik sahaja pun kita sudah boleh membeli dan mendapatkan buku. Tiada alasan untuk tidak membaca buku. Bagi yang berbakat dalam penulisan atau sesiapa yang ingin menceburi bidang penulisan, mulalah daripada sekarang. Hasilkan karya anda!

Terbangnya Si Rama-Rama

Posted by Helmi Suhaimi On Wednesday, February 06, 2013

Kadangkala ia adalah sukar untuk kita mencari makna dalam hidup. Kita sering bertanya soalan mengapa ia berlaku? Bagi kebanyakan daripada kita, kita telah mengalami kesakitan dan penderaan, yang mana adalah sukar untuk melihat apa-apa selain daripada itu. Kita mencipta pengalaman dalam hidup yang menggambarkan kembali realiti itu. Apabila kita datang ke tempat yang mengiktiraf kehebatan kita dan berdiri di tempat itu, apa yang dapat dilihat kembali kepada kita di dunia mencerminkan kehebatan kita.

Sesekali kita pasti pernah berasa rendah diri dan malu dengan setiap kekurangan yang kita miliki. Ia seolah-olah menjadi batu penghalang untuk berjaya. Untuk berjaya atau terus gagal terpulang kepada diri kita sendiri. Yang penting kita berusaha sehabis baik. Kita punya pilihan..

Kita perlu belajar menerima kekurangan serta kelemahan diri. Percaya pada diri yang mana kita mampu melakukan sesuatu yang menakjubkan dengan kekuatan yang kita punyai. Kita pasti berjaya asalkan kita keluar daripada kepompong yang akan menyebabkan kekangan. 

Hiraukan apa yang orang sekeliling cemuh dan caci. Buktikan sahaja apa yang mampu kita lakukan. Jika kita fikirkan gagal, kita pasti gagal; jika kita fikirkan kejayaan sudah pasti kejayaan di hadapan. 

Cubalah kenalpasti dan bangunkan kebolehan dan kekuatan yang kita miliki. Nescaya rasa yakin secara sendiri akan terbukti. Setiap manusia boleh berjaya asalkan dia tidak menyerah kalah. Jangan lupa untuk terbitkan rasa percaya. Kita perlu hadapi segala kesulitan dengan tabah dan jangan lari dari kenyataan. 

Tiada manusia sempurna di dunia ini. Kita hanya perlu terima dan redha serta menggunakan apa sahaja yang ada. Jangan pernah berputus asa dan menyoal diri sendiri mengapa kita tidak seperti orang lain. 

Terimalah diri kita seadanya.

Kita punya bakat dan kekuatan yang perlu dibangunkan.

0 Response to "Terbangnya Si Rama-Rama"

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails  JUMLAH PENGUNJUNG

  IKUT BLOG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG

  DAPATKAN SAYA REMAJA INOVATIF SEKARANG
  Dapatkan di kedai-kedai buku berhampiran atau boleh tempah melalui emel helmisuhaimi@gmail.com.

  MESSAGE

  ARTIKEL POPULAR

  Post Terbaru

  Komen Terkini